ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας ζήτησε το Eurogroup από την τρόικα


Εντολές για αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση της Ελλάδας έλαβαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.Εντολές για αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση της Ελλάδας έλαβαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.
Οι κ.κ. Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάουζ Μαζούχ (ΕΚΤ) ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρόοδο των προαπαιτούμενων ενεργειών για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και για τις προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως η τρόικα λαμβάνοντας υπόψη την αρχική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, το πιθανό μακροοικονομικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τους περιορισμούς στον ρυθμό με τον οποίο η Κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις προσάρμοσε το δημοσιονομικό στόχο για το 2012 σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ,  έναντι του προηγούμενου στόχου για πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ.
 
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014. Αυτό υπερβαίνει το πρωτογενές ισοζύγιο που σταθεροποιεί το χρέος της Ελλάδας και θα επιτρέψει στο χρέος να μειωθεί σταδιακά ακόμη και με μικρούς κλονισμούς, ενώ είναι ένα επίπεδο το οποίο η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες έχουν επιτύχει στο παρελθόν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup ζήτησε χθες από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής του προγράμματος και η κυβέρνηση να αναλάβει από τον Ιούνιο νέες τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των δαπανών.
 
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν καθοριστεί στη νέα δανειακή σύμβαση περιλαμβάνουν:
 
-Αναδιάρθρωση της κυβερνητικής λειτουργίας.
 
-Μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα.
 
-Μεταρρύθμιση των ειδικών μισθολογίων του δημόσιου τομέα.
 
-Εξορθολογισμό και καλύτερη στόχευση της κοινωνικής δαπάνης.
 
-Παρεμβάσεις για να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία.
 
Θανάσης Κουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου