ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Γερμανικά αντίποινα στην Ινδία για τα μαχητικά;

Η ισχύς της γερμανικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε προφανή εξωστρέφεια τη χώρα, η οποία δεν περιορίζεται στη Γηραιά Ήπειρο. Εντύπωση προκαλεί η είδηση της υπογραφής συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και του Πακιστάν.
Τη συμφωνία υπέγραψε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Τόμας ντε Μαζιέρ, ο οποίος βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή και συγκεκριμένα στην πόλη Ραουαλπίντι του Πακιστάν. Συναντήθηκε με τον αρχηγό του πακιστανικού Στρατού, στρατηγό Καγιάνι, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας Γκιλάνι.
Η συμφωνία θα επικεντρωθεί και στη συνεργασία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, με τις δυο χώρες να ανταλλάσουν...
...διαβαθμισμένες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, πέραν την διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, Πακιστανοί αξιωματικοί θα εκπαιδεύονται στις γερμανικές στρατιωτικές ακαδημίες.
Η σημασία του Πακιστάν στην περιοχή είναι αυτονόητη, καθώς και ο ρόλος της χώρας στο Αφγανιστάν όπου είναι ανεπτυγμένες γερμανικές δυνάμεις, οπότε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας φαντάζει αυτονόητη. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η γερμανική πρωτοβουλία έχει και τη διάσταση της «εκδίκησης» απέναντι στην Ινδία για την μη επιλογή του μαχητικού EF-2000 Typhoon (Eurofighter) και την πρόκριση του γαλλικού ανταγωνιστικού Rafale…
Η αναφορά μας θα ήταν ελλιπής αν δεν αναφέραμε ότι η συμφωνία που αποκαλύπτει μια πιο γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων από τη γερμανική πλευρά, εξυπηρετεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού δεν είναι και λίγες οι φορές που οι Αμερικανοί «γκρινιάζουν» προς τους συμμάχους τους ότι αυτοί μόνοι τους κάνουν τη «βρόμικη δουλειά» με τους υπόλοιπους να αυτοπεριορίζονται σε δευτερεύοντα ρόλο. Η Γερμανία διαμηνύει ότι την ενδιαφέρει πλέον ο ρόλος της στον κόσμο και όχι απλά ο περιορισμός της στα στενό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου