ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αφγανικό χαρτονόμισμα με ελληνική γραφή!



Αυτό που βλέπετε είναι χαρτονόμισμα του 1939 το οποίο όπως θα δείτε έχει το λιγότερο έντονη Ελληνική επιρροή.Εκτός από τους Ελληνικότατους μαιάνδρους στο κέντρο της εικόνας βλέπουμε με μεγάλα γράμματα τη φράση "Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου".


Παρακάτω βλέπουμε την Ελληνικότατη αψίδα η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χαρτονομίσματος.
Ως γνωστόν ο νικητής μιας εκστρατείας επιβάλλει την γλώσσα του και τον πολιτισμό του συνεπώς το ερώτημα για τους Σκοπιανούς και τους διάφορους "προοδευτικούς" φίλους τους είναι αν αναγνωρίζουν τη γλώσσα αυτή στο Αφγανικό χαρτονόμισμα και τι συγγένεια έχει με τα "Σλαβομακεδονικά".Να θυμήσουμε ότι το μόνο κοινό που έχουμε με το Αφγανιστάν (οι  Αρχαίες Βακτριανή και Σογδιανή) είναι αυτή η ένδοξη εκστρατεία του μεγαλύτερου Έλληνα(και στον κόσμο,και στην ιστορία) στρατηλάτη που έζησε ποτέ, ο οποίος ήταν και εκπολιτιστής υψίστου βαθμού για αυτό το λόγο βλέπουμε την επιρροή του μέχρι και σήμερα.





 Πρόκειται για αποτύπωση της μιας πλευράς νομίσματος της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. Υπάρχει ωστόσο ένα ορθογραφικό λάθος στο αφγανικό χαρτονόμισμα:  το «Δ» στο όνομα «Ευκρατιδου» έγινε «Λ». Είναι προφανές ότι οι Αφγανοί, θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτονόμισμά τους ένα αρχαίο νόμισμα της περιοχής αυτής, που ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας τους που σίγουρα τη θεωρούν ένδοξη, χωρίς ενδεχομένως οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, τι παριστά και πολύ περισσότερο τι αναγράφει.

Αργυρό τετράδραχμο της ελληνιστικής περιόδου με την κεφαλή του Βασιλιά της Βακτριανής Ευκρατίδη Α’ (171-145 π.Χ.). Στην πίσω όψη παριστάνονται οι Διόσκουροι, κρατώντας κλάδους φοίνικα στο αριστερό χέρι και δόρυ στο δεξί. Περιμετρικά υπάρχει η επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ. Διάμετρος 32 χιλ., βάρος 15,9 γρ.

Ο Ευκρατίδης, ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, τον θρόνο της οποίας κατέλαβε με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α’ που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος. Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Ίδρυσε, όπως αναφέρει ο Στράβων, νέα πρωτεύουσα, την Ευκρατίδεια.
Νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά, με το ονόματα διαφόρων βασιλέων (Στράβων, Μαίνανδρος, Αγαθοκλής, Δημήτριος, κ.ά.). Υπήρχαν επίσης και νομίσματα αυτής της περιόδου που είχαν από τη μία όψη ελληνική γραφή και από την άλλη κάποια τοπική (ινδική ή άλλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου