ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στην «πρέσα» οι μισθοί




Το «μάρμαρο» καλείται να πληρώσει για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη, προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, αφού στην πρέσα μπαίνουν οι μισθολογικές απολαβές από 1000 έως 1500 ευρώ περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μετά και την χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση του κατώτατου, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού που περιλαμβάνονται στην Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον της μετενέργειας των συμβάσεων.

Στον αντίποδα, ανυπεράσπιστα μένουν δικαιώματα δεκαετιών που έχουν κατακτηθεί μέσω κλαδικών συμβάσεων, όπως οι ωριμάνσεις (τριετίες), τα επιδόματα αλλά και τυχόν αύξηση στους μισθούς σε βάθος τριετίας.

Η διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της τρόικας θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Τι βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας

- Ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14μιση μισθούς). Στο δημόσιο τομέα περιορίστηκαν. Όπως αναφέρουν, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η Τρόικα την οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

- Η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η τρόικα απαιτεί όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν (μετενέργεια), καταργώντας με αυτό τον τρόπο ότι επιπλέον προβλέπεται πέρα από αυτά που υπάρχουν στην ΕΓΣΣΕ.

- Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. η τρόικα υποστηρίζει ότι οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο ελαττώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

- Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Το κλιμάκιο ζητά την αύξηση του αριθμού των απολύσεων.

- Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.

- Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ στο στόχαστρο μπαίνουν:

- Οι ωριμάνσεις μισθών, δηλαδή οι αυξήσεις που δίνονται στους εργαζόμενος με την συμπλήρωση τριετίας.

- Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.

- Οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρεία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της ΕΓΣΣΕ).

- Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού), αλλά και τις απολύσεις.

- Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

- Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Επικουρικές

Όσον αφορά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή καθώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δεν αποδέχεται τις μειώσεις, προτείνοντας άλλους τρόπους χρηματοδότησης του συστήματος για τους οποίους διαφωνεί η τρόικα.

1 σχόλιο:

  1. γαμανε κοσμο οχι αστεια τα μουνοπανα γαμιουντε ρε δεν γινετε να μην τους ειχαμαι καταλαβει ποσο προδοτες ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή