ataktesfones@gmail.com

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Επισπεύδουν οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρος–Ελλάδα–Αίγυπτος



Με μια τριπλή χειραψία επισφραγίστηκε η τριμερής συνάντηση του Καΐρου και εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.
Οι τρείς ηγέτες αποφάσισαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Η διακήρυξη του Καΐρου περιλαμβάνει ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις.
Tονίζει επίσης ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερη με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει», τονίζεται.
Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία
Καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει όλες τις έρευνες και ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», αναφέρεται.Για το Κυπριακό, οι τρεις χώρες ζητούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η διακήρυξη περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο μεσανατολικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού κράτους.
Παράλληλα, εκφράζεται η «αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών».
Name
«Ιστορική στιγμή»
Και οι τρείς ηγέτες έκαναν λόγο για ιστορική στιγμή και μια συνάντηση που τη χρωστούσαν στην ιστορία.
Τόσο ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύει στην ευημερία των λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.
Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Νίκος Αναστασιάδης: «Ελλάδα – Κύπρος πρεσβευτές της Αιγύπτου στην ΕΕ»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων.  Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
  • Πολιτικής συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
  • Ανάληψης πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία
  • Διαμόρφωσης κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός
  • Η τριμερής συνεργασία φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και βασίζεται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και στον στόχο της προώθησης της ασφάλειας της ευημερίας της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συνεργαστούν μαζί μας».
Αναφερόμενος στο κείμενο της διακήρυξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε ιστορικό.
Πρόσθεσε ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήθηκε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήσαμε, τόνισε, το κυπριακό και την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης μέσα από μία λύση βιώσιμη με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με μία και μόνη νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση του κυπριακού όχι μόνο θα επανενώσει το νησί αλλά θα επιτρέψει στους νομίμους κατοίκους του να ευημερήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Θα πρέπει η Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέση με ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.
Σαμαράς: «Μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία»
Στις κοινές δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία. «Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ, η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στην δικαιοσύνη και την Ιστορία, τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα».
Πρόσθεσε ότι για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. «Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλεί ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο.
Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία, πρόσθεσε, είναι ενιαία και πρέπει να πάρει την μοναδική απάντηση από όλους απάντηση δυναμική.
«Στην συνάντηση δώσαμε βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια και στην συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.Σίσι: «Πλήρης ταύτιση θεμάτων»
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι εγκαινιάζεται μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύεται η εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο.
Συνέχισε λέγοντας: “Βεβαίως εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες. Είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Μιλήσαμε για το παλαιστινιακό και την εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ και την προσπάθεια καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξετάστηκαν οι προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της επαφής της Αιγύπτου με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην τριμερή συνεργασία που αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή”.
Ο κ. Σίσι ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανταπόκρισή τους στην έκκλησή του για την Σύνοδο του Καΐρου όπου επιβεβαιώθηκε ότι έχουν κοινές απόψεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων.
Τριμερής σε επίπεδο Υπουργών ΕνέργειαςΣτο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Νοεμβρίου η Κύπρος θα φιλοξενήσει τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Ο αντίστοιχος Υπουργός της Αιγύπτου, Σιερίφ Ισμαήλ, θα φθάσει στην Κύπρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την προηγούμενη μέρα.
http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου