Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μέσω διακρατικής σύμβασης απόκτηση από τον Ελληνικό Στρατό 40 πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Η ενεργοποίηση του σχετικού υποπρογράμματος περιλαμβάνεται μεταξύ των εξοπλιστικών προγραμμάτων που εγκρίνονται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Μετά από μήνες διακρατικών επαφών και διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ, αποφασίστηκε η παραχώρηση 40 ΠΕΠ MLRS που πριν την παράδοση τους στη χώρα μας θα αποκατασταθούν σε πλήρως λειτουργικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του σχετικού υποπρογράμματος ανέρχεται σε μόλις 5,2 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αρχική προσφορά που είχαν αποστείλει οι ΗΠΑ.
Η σύμβαση αφορά αποκλειστικά και μόνο την προμήθεια των εκτοξευτών (SPLL: Self-Propelled Loader/Launcher) MLRS και όχι τα υπόλοιπα οχήματα, μέσα και υλικά που διαθέτουν οι μονάδες του τύπου. Εκτιμάται, ότι το ΓΕΣ, προκειμένου να μειώσει σημαντικά το κόστος της προμήθειας αλλά και να επιταχύνει την παράδοση των εκτοξευτών θεώρησε ότι οι ανάγκες σε οχήματα, μέσα και υλικά μπορούν να καλυφθούν εκ των ενόντων.
Η απόκτηση των 40 εκτοξευτών διπλασιάζει άμεσα την αριθμητική δύναμη του οπλικών συστημάτων του τύπου, και αυξάνει δραματικά την ισχύ πυρός του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη διατίθενται 36 εκτοξευτές ΠΕΠ MLRS κατανεμημένοι σε δύο Μοίρες Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (ΜΠΕΠ-MLRS).
Η ένταξη των επιπλέον 40 εκτοξευτών σε υπηρεσία δεν συνοδεύεται από αξιοσημείωτα πρόσθετα κόστη, αφού η αναγκαία υποδομή για τη συντήρηση, υποστήριξη και εκπαίδευση διατίθεται και ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Όμως, οι θετικές εξελίξεις δεν περιορίζονται μόνο στην προμήθεια των 40 εκτοξευτών από τα αμερικανικά αποθέματα. Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ περιλαμβάνει και άλλο ένα πολύ σημαντικό υποπρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΠΕΠ MLRS.
Το εν λόγω υποπρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό περί τα 160 εκατ. ευρώ, έχει επίσης υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των εκτοξευτών MLRS, με επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ενσωμάτωση στο οπλικό σύστημα νέων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας.
Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεν είναι προς το παρόν γνωστές, αλλά μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι αποσκοπεί στην επίτευξη μίας ενιαίας διαμόρφωσης για το σύνολο των ελληνικών εκτοξευτών MLRS, την εξάλειψη των όποιων προβλημάτων παλαιότητας συστημάτων, υποσυστημάτων / συγκροτημάτων (που θα μειώσει και το κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου) και φυσικά τη διατήρηση της ικανότητας βολής, τόσο των πυραύλων ATACMS και των λοιπών πυρομαχικών που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός όσο και την ενσωμάτωση της δυνατότητας βολής πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων GMLRS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου