ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Ετοιμοι για όλα Ομπάμα και Πούτιν – Σκληρή μάχη για επικράτηση στη διεθνή σκακιέρα

Ετοιμοι για όλα Ομπάμα και Πούτιν – Σκληρή μάχη για επικράτηση στη διεθνή σκακιέρα

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες το απόγευμα στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τον σχεδιασμό απόσχισης της Κριμαίας. Οι δύο ηγέτες φέρονται να ύψωσαν τη φωνή τους κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε εμφαντικά ότι το “δημοψήφισμα” στην Κριμαία, το οποίο παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και πραγματοποιήθηκε κάτω από την απειλή της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα”.
Ο κ. Ομπάμα “τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούσαν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της”.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι “ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη διπλωματική επίλυση αυτής της κρίσης, με έναν τρόπο που θα καλύπτει τα συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και του λαού της Ουκρανίας. Σημείωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση της κρίσης, ειδικά καθώς προετιμάζεται για τις εκλογές αυτή την άνοιξη και έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, και ζήτησε από τη Ρωσία να υποστηρίζει την άμεση τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών για να βοηθήσουν στη πρόληψη πράξεων βίας από οποιαδήποτε ομάδα”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ότι μια διπλωματική διευθέτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους στο έδαφος της Ουκρανίας. Είπε ότι οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας προκαλούν επιδείνωση της έντασης”.
Τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξακολουθεί να είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ και την ουκρανική κυβέρνηση για να εξεύρουν διπλωματική λυση αυτής της κρίσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στον Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας για την ένωσή της με τη Ρωσία είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτυχία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.
Τονίζοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι “ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν επέστησε την προσοχή στην ανικανότητα ή την απροθυμία των σημερινών αρχών στο Κίεβο να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βία εκ μέρους εθνικιστικών και ριζοσπαστικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση και τρομοκρατούν πολίτες, περιλαμβανομένου του ρωσόφωνου πληθυσμού”.
Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας, την ευθύνη για την οποία οι αρχές της Ουκρανίας επιρρίπτουν σε φιλορωσικές ομάδες. Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των ρώσων συμπατριωτών στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες  συμφώνησαν ωστόσο ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, REUTERS, ANA-MPA
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου