ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Αντεπανάσταση» και σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία;

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της νέας ουκρανικής κυβέρνησης του Κιέβου έλαβαν χώρα σήμερα στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία κατοικείται από ρωσικής καταγωγής κατοίκους, στην πλειοψηφία τους. Το Ντόνετσκ, ειδικά, αποτελούσε το «άντρο» του Γιανουκόβιτς.

Η νέα κυβέρνηση τοποθέτησε κυβερνήτη της πόλης τον Σεργκέι Ταρούτα, έναν μεγαλοβιομήχανο, ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων του κόσμου, της ISD. Οι κάτοικοι της πόλης όμως δεν αποδέχονται τον Ταρούτα και έχουν εκλέξει δικό τους κυβερνήτη, τον Πάβελ Γκουμπάρεφ, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση της περιοχής τους με τη Ρωσία!
Την προηγούμενη εβδομάδα το κυβερνείο του Ντόνετσκ άλλαξε κατοχή πολλές φορές,κυριευόμενο πότε από τους ρωσόφιλους και πότε από τους κυβερνητικούς του Κιέβου, οι οποίοι όμως δεν έχουν σχέση με τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Πρόκειται γιαπαραστρατιωτικούς, τους οποίους χρησιμοποιεί το Ταρούτα, για να επιβληθεί με τη βία. Οι άνδρες αυτοί είναι εξοπλισμένοι με Kalashnikov, αλλά και με αμερικανικές αραβίδες Μ-4.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, οι άνδρες αυτοί είναι μισθοφόροι, οι οποίοι πρόσφατα έφτασαν στην Ουκρανία και πιθανώς στρατολογήθηκαν από την Αcademi – γνωστή παλαιότερα ως Blackwater – γνωστή αμερικανική εταιρεία ασφαλείας, η οποία έχει διαθέσιμους περί τους 20.000 άνδρες.
Την Πέμπτη, Ουκρανοί αστυνομικοί συνέλαβαν τον Πάβελ Γκουμπάρεφ, μαζί με δεκάδες άλλους διαδηλωτές. Ο Γκουμπάρεφ μεταφέρθηκε στο Κίεβο. Την ίδια μέρα αφίχθη στο Ντόνετσκ και ο Ταρούτα, γεγονός που προκάλεσε νέες διαδηλώσεις. Οι ρωσικής καταγωγής κάτοικοι επιχείρησαν να επιτεθούν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη.
Η όλη κατάσταση θυμίζει πλέον ανοικτά εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι «κυβερνώντες» του Κιέβου και οι μέντορές τους αδυνατούν να κατανοήσουν ότι με τον τρόπο που ενεργούν, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα επιτύχουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου