ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Να μεσολαβήσει στην Κριμαία θέλουν Τουρκία και Αχμέτ…

Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται, αναφέρει η λαϊκή παροιμία και επιβεβαιώνεται. Ο «λύκος», στην προκειμένη περίπτωση, είναι η Τουρκία και η αναμπουμπούλα η Ουκρανία, πεδίο δόξης λαμπρό για τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που προσπαθεί να μην τον πάρουν τα σκάγια από την επίθεση που δέχεται για μαζική διαφθορά το αφεντικό του, ο Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου μετέβη χθες στην Ουκρανία όπου είχε συνάντηση με τον εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουσίνοφ, τον οποίο ανέφερε τη πρόθεσή της κυβέρνησής τους να μεσολαβήσει για το ζήτημα της Κριμαίας. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μειωθεί η ένταση στην Κριμαία. Όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με τρόπο ώστε η Ουκρανία να παραμείνει ενωμένη. Η Κριμαία είναι η γέφυρα που ενώνει την Ουκρανία με την Τουρκία και η ειρήνη στην Κριμαία είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο μεσολαβητής Αχμέτ.
Η Τουρκία, όπως έχει αναφερθεί από το «defence-point.gr», κατευθύνει τις κινήσεις των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι αποτελούν το 1/6 περίπου του πληθυσμού της χερσονήσου. Μια ρωσική Κριμαία, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται, ευχάριστα, ούτε ως ενδεχόμενο, από τη Τουρκία, η οποία, κυριολεκτικά, θα «πνιγεί» σε μια ρωσική Μαύρη Θάλασσα.
Συνειρμικά, δεν μπορούμε παρά να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε τον διαβόητο Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-56), όπου Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί πολέμησαν υπέρ των Τούρκων και κατά των Ρώσων, με επίκεντρο των επιχειρήσεων την Σεβαστούπολη. Και τότε στόχος των δυτικών δυνάμεων ήταν να περιορίσουν τις ρωσικές φιλοδοξίες. Το πέτυχαν, προσωρινά, αλλά αργότερα υποχρεώθηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας έναντι των τότε Κεντρικών Δυνάμεων, με τα οποίες συμμάχησε και η Τουρκία.
Ευτυχώς, πάντως, αυτή τα φορά ο Αχμέτ δεν θα είναι μόνος, καθώς σήμερα μεταβαίνει στην Ουκρανία και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ, Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος θα μεταβεί πρώτα στην Κριμαία και κατόπιν στο Κίεβο. Στην Κριμαία που η ελληνική παρουσία μετριέται σε χιλιετίες, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας…
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου