ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ολη η συγκλονιστική Μελέτη για την γενοκτονία των Ελλήνων


«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, των λοιμώξεων από HIV και των αυτοκτονιών»

Ακολουθεί μεταφρασμένο άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας Independent με τίτλο«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, των λοιμώξεων από HIV και των αυτοκτονιών» αλλά και μετάφραση των κυριότερων σημείων μελέτης της Lancet με τίτλο«H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΌΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ», πάνω στην οποία βασίστηκε το άρθρο της Independent. Πλέον αυτά που γνωρίζουμε εμείς οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού μέσα από την καθημερινή τριβή μας εδώ και 26 μήνες με τους ανασφάλιστους ασθενείς μας, αποδεικνύονται από την μελέτη της Lancet. Η πλήρης διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα τελευταία 4 χρόνια έχει ήδη αρχίσει να έχει δραματικά αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, των λοιμώξεων από HIV και των αυτοκτονιών

Του Charlie Cooper, 21/02/2014, The Independent

Σε μια καταδικαστική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των περικοπών των δαπανών για το ελληνικό σύστημα Υγείας, ακαδημαϊκοί ερευνητές τεκμηρίωσαν την άνοδο του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, τα πολύ υψηλά επίπεδα μόλυνσης από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, την επιστροφή της ελονοσίας, και την αλματώδη αύξηση των αυτοκτονιών.

Ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25% μεταξύ του 2009 και του 2011, ενώ και οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα περικόπηκαν κατά το ήμισυ και λιγότερο, με αποτέλεσμα κάποια φάρμακα να είναι αδύνατο να αποκτηθούν, όπως ανέφεραν ειδικοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση, έχει οδηγήσει στο να στερούνται επιδόματα ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας περίπου 800.000 άτομα, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχουν παρέμβει διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, για να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα -η οποία απαίτησε δραστικές περικοπές ως προϋπόθεση για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους μεταξύ του 2010 και του 2012- ότι βρίσκονται “σε άρνηση” όσον αφορά την κλίμακα των δυσκολιών που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός.

“Αυτοί που κυρίως φέρουν το βάρος των επιπτώσεων της λιτότητας είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές που έχουν παρατηρηθεί στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη κατά τη σύγχρονη εποχή”, δήλωσε ένας από τους κύριους συγγραφείς της έκθεσης, ο Δρ. David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. “Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην κλιμάκωση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης”.

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες περικοπές ώστε να πληρεί τους όρους των δίδυμων πακέτων διάσωσης, ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προσφέρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (γνωστά ως Τρόικα). Οι δαπάνες για την Υγεία έφθασαν μόλις το έξι τοις εκατό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, η ανάλυση των στοιχείων από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης, αποκάλυψε μια απότομη άνοδο του αριθμού των ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σχέση με την Υγεία. Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης έχει μετατοπιστεί σημαντικά από το κράτος προς τους ασθενείς, με νέα τέλη για τις φαρμακευτικές συνταγές και αύξηση του κόστους των εξωτερικών επισκέψεων στα νοσοκομεία από τρία έως πέντε ευρώ.

Τα προγράμματα πρόληψης επιδημικών νόσων της κυβέρνησης έχουν επίσης ανασχεθεί, οδηγώντας στην επανεμφάνιση κάποτε σπάνιων μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

“Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μολυσματικές ασθένειες που έχουν διατηρηθεί υπό έλεγχο κατά τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια, μέσω της ενίσχυσης των προσπαθειών για τη δημόσια υγεία. Αν όμως αυτό σταματήσει, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα της Ελλάδας, πολύ εύκολα οι ασθένειες αυτές βρίσκουν την ευκαιρία να επανεμφανιστούν”, είπε στην Independent ο Martin McKee, καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στο LSHTM και ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης. “Η εμπειρία της Ελλάδας καταδεικνύει την αναγκαιότητα της αξιολόγησης των επιπτώσεων που έχουν στην Υγεία όλες οι πολιτικές που ακολουθούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για χρήστες παράνομων ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές, με το ένα τρίτο των προγραμμάτων να έχει σταματήσει από το 2009-2010, το πρώτο έτος της λιτότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση του αριθμού των συριγγών και των προφυλακτικών που διανέμονται σε χρήστες ναρκωτικών, οδήγησε άμεσα σε μια απότομη αύξηση του ποσοστού των μολύνσεων από HIV σε αυτή την κοινότητα, από μόλις 15 το 2009 σε 484 το 2012.

Μολονότι δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μια αύξηση κατά 21% στις θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011, η οποία αποδόθηκε στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες, ενώ και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε επίσης κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010. Επιπλέον, το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από περίπου 400 το 2008 σε σχεδόν 500 το 2011.

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης (Alexander Kentikelenis), ερευνητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι “το ελληνικό κράτος πρόνοιας απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους, ακριβώς την περίοδο που χρειάζονταν περισσότερο τη βοήθειά του”. «Αυτό που συμβαίνει στις ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα είναι αρκετά σοκαριστικό”, είπε στην Independent. «Είναι αρκετά εύκολο να μετρήσει κανείς αυτό που έχει ήδη συμβεί, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των μακροχρόνια άνεργων και ανασφάλιστων… Όταν ένα κράτος αφήνει τα προβλήματα στην Υγεία να βγουν εκτός ελέγχου, καταλήγει να του κοστίζει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα».

Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.

Μελέτη περίπτωσης:
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό στην Αθήνα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Διοικείται από εθελοντές γιατρούς και παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους χωρίς ιατρική ασφάλιση. Ο συν-ιδρυτής Χρήστος Σιδέρης δήλωσε στην Independent: “Η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι δυστυχώς δραματική. Έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 4.400 ασθενείς, με περισσότερα από 20.300 ιατρικά ραντεβού μέσα σε 26 μήνες λειτουργίας. Φροντίζουμε περισσότερα από 300 παιδιά κάτω των τριών ετών, και έχουμε βοηθήσει 126 καρκινοπαθείς να κάνουν χημειοθεραπεία, σε συνεργασία με ένα δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό δεν γίνεται επισήμως, αλλά από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, με φάρμακα από δωρεές.

Έχουμε τρεις βασικούς κανόνες: Δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν, δεν είμαστε πολιτικά προσκείμενοι κάπου, και δεν διαφημίζουμε κανέναν για τη βοήθεια που μας προσφέρει. Δεχόμαστε χρήματα μόνο από τους ίδιους τους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι 250 προς το παρόν, και μεταξύ άλλων οργανώνουν εκδηλώσεις για συγκέντρωση πόρων για την κλινική. Ο δήμος μας βοηθά επίσης. Τα φάρμακά μας είναι όλα από δωρεές. Υπάρχουν περισσότερα από 40 κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία σαν εμάς σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Είμαστε εδώ μόνο λόγω της ανάγκης να υπάρχουμε -δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και ούτε και το θέλουμε”.


Πηγή http://www.independent.co.uk/

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/02/blog-post_3206.html#ixzz2uY7aSd2a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου