ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Συντήρηση Πυρομαχικών

By Raxis
Εισαγωγή
Ξεφυλλίζοντας ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό manual για όπλα, παρατήρησα ότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν τη διάρκεια ζωής ενός φυσιγγίου να είναι γύρω στα 5 χρόνια. Προτείνουν δε να μην χρησιμοποιούμε ποτέ παλαιότερα φυσίγγια. Αυτή η άποψη επικρατεί (δυστυχώς) και σε ορισμένους κυνηγετικούς κύκλους στις μέρες μας (*). Στην πραγματικότητα όμως τα 5 χρόνια αναφέρονται στα manual απλά και μόνο για να δώσουν μια τάξη μεγέθους στον αναγνώστη, και πολλές φορές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα!
Στην Πράξη
Τα γνωστά περιστατικά κάρπωσης θηραμάτων με παλιά, ξεχασμένα φυσίγγια 20ετίας (και βάλε…) είναι αμέτρητα. Ξανά και ξανά, φυσίγγια που κάποιοι τα θεωρούσαν «ξεγραμμένα» δούλεψαν άψογα και έφεραν το ανέλπιστο, αλλά επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι γίνεται λοιπόν με τα παλιά; Τα εμπιστευόμαστε ή όχι; Η απάντηση είναι ένα απόλυτο και κατηγορηματικό ΝΑΙ, αρκεί να τους συμπεριφερθούμε σωστά. «Μα καλά, φυσίγγια είναι! Πώς πρέπει να τους συμπεριφερθώ δηλαδή;» Προκύπτει η εύλογη ερώτηση…
Χρόνια καλά, για να είναι πολλά!
Υπάρχουν κάποιοι πολύ βασικοί κανόνες. Αν τηρηθούν, τα πυρομαχικά μας δεν θα παρουσιάσουν καμία (ή αμελητέα) βλητική μεταβολή για πολλά χρόνια:
  1. Δεν πιάνουμε με γυμνά χέρια φυσίγγια που θέλουμε να αποθηκεύσουμε: Ο ιδρώτας στο δέρμα αλλά και άλλες ουσίες σε αυτό ενδέχεται να διαβρώσουν το μεταλλικό τμήμα τους.
  2. Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, γιατί αυτές μπορεί να δημιουργήσουν υγρασία, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά του κάλυκα. Καλό είναι λοιπόν ο χώρος αποθήκευσης να κλιματίζεται.
  3. Ελάχιστη αποδεκτή θερμοκρασία θεωρείται η θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμοί), οπότε ένα δωμάτιο που διατηρεί 20 με 25 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο θεωρείται ιδανικό.
  4. Δεν «ξεχνάμε» τίποτα μέσα στο αυτοκίνητο, όπου αναπτύσσονται υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
  5. Η υπερβολική υγρασία προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλοιώσεις, ειδικά σε προϊόντα που δεν έχουν υποστεί κάποια κατεργασία στεγανοποίησης. Στην ελληνική αγορά η στεγανοποίηση σε φυσίγγια είναι πράγμα σχετικά σπάνιο, οπότε πρέπει να έχουμε πάντα το νου μας για υγρά δωμάτια ή σημεία του σπιτιού κτλ.
  6. Ιδανικό ποσοστό υγρασίας θεωρείται το 65%. Αν ο χώρος αποθήκευσης ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσοστό, ένα κλιματιστικό ή ένας αφυγραντήρας ντουλάπας του εμπορίου εύκολα θα δώσει τη λύση…
  7. Προσοχή: Οι αφυγραντήρες θέλουν κι αυτοί τη συντήρηση τους – τους αδειάζουμε από νερό και αλλάζουμε τακτικά τα ανταλλακτικά φακελάκια τους.
  8. Εννοείται πως ο χώρος αποθήκευσης θα είναι μακριά από διαβρωτικές ουσίες, εστίες φωτιάς και παιδιά, για λόγους που δεν χρειάζονται εξήγηση.
Συμπέρασμα & τι να προσέξουμε
  • Με σωστή αποθήκευση μπορούμε να κρατήσουμε τα φυσίγγια μας σε άριστη κατάσταση για πολλά, πολλά χρόνια.
  • Ένα παλιό και κακοσυντηρημένο πυρομαχικό μπορεί να προκαλέσει αφλογιστία (ή βραδυφλεγία, που είναι πολύ πιο ύπουλη και επικίνδυνη): Περιμένουμε 1-2 λεπτά με το όπλο στραμμένο σε ασφαλή κατεύθυνση και μετά το αδειάζουμε, ενώ δεν δοκιμάζουμε να ξαναρίξουμε με το ίδιο φυσίγγι.
  • Αν ένα παλιό (ή καινούριο) φυσίγγι δεν «σκάσει» καλά, και νιώσουμε διαφορετικό κλότσημα από το συνηθισμένο, ή αν ακούσουμε διαφορετικό ήχο δεν ξανατραβάμε την σκανδάλη! Μπορεί να υπάρχει έμφραξη στην κάννη. Αδειάζουμε προσεκτικά το όπλο και ελέγχουμε την κάννη για τυχόν ξένα σώματα.
  • Πυρομαχικά που χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια πριν (50 και βάλε) σε συγκεκριμένες χώρες, είχαν πυρίτιδες που με τον καιρό αλλοιώνονταν έντονα και γινόντουσαν εξαιρετικά ασταθείς. Μετά μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ακόμα και από έναν απλό κραδασμό! Αν έχουμε κάτι τόσο παλιό στην κατοχή μας το μεταχειριζόμαστε με εξαιρετική προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν το βάζουμε στο όπλο μας.
  • Δεν δοκιμάζουμε την τύχη μας: Αν κάτι έχει περισσότερη σκουριά από μέταλλο, κάποια εμφανή παραμόρφωση ή κάτι αντίστοιχο δεν έχει καμία θέση στη φυσιγγιοθήκη!

(*) Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τίποτα παλιά φυσίγγια της καραμπίνας σας, στείλτε τα σε μας για «ανακύκλωση» – θα τα ευχαριστηθούμε ιδιαιτέρως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου