ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Eγκαταλείπει την προσπάθεια αναθεώρησης Συντάγματος

Η κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία είχε αναλάβει να υποβάλει προτάσεις για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Τουρκίας, κληροδότημα του στρατιωτικού καθεστώτος του 1980, κάτι που αποτελούσε εξαγγελία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέτυχε κι αναμένεται να διαλυθεί, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.


«Η κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί να συντάξει νέο Σύνταγμα δεν έχει μπορέσει να συμφωνήσει στο παραμικρό άρθρο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέτ Ιγιγιαμά, ένας βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Φαίνεται δύσκολο να καταρτιστεί ένα νέο Σύνταγμα πριν από τις εκλογές» του 2015, συνέχισε ο Ιγιγιαμά.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να καταργήσει την επιτροπή αυτή.

Από το 2011, τα τέσσερα πολιτικά κόμματα τα οποία αντιπροσωπεύονται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητούν σχέδια αναθεώρησης του σημερινού Συντάγματος, το οποίο είχαν καταρτίσει οι στρατηγοί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980 κι έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές έκτοτε.

Η επιτροπή αυτή αναμενόταν να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο Συντάγματος πριν από τις τοπικές και τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πρόκειται να γίνουν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα.

Όμως οι εργασίες της έφθασαν σε αδιέξοδο λόγω των μεγάλων διαφορών απόψεων μεταξύ των μελών της, ιδίως όσον αφορά ζητήματα όπως η αναγνώριση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και η μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τυπικά την υποψηφιότητά του, οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον σημερινό επικεφαλής της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να μεταπηδήσει στην προεδρία. Το 2014 για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκλεγεί από το λαό με άμεση ψηφοφορία.

Επανειλημμένα ο Ερντογάν έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου της δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν διαθέτει παρά μόνο συμβολικές εξουσίες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2003 και κέρδισε με άνεση τις εκλογές του 2007 και του 2011, δεν μπορεί θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον θώκο αυτό στις εκλογές του 2015, λόγω ενός εσωτερικού κανονισμού του AKP, ο οποίος δεν του επιτρέπει πάνω από τρεις θητείες.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/77502#sthash.LoC9PAVf.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου