ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ & Ισραήλ για την επικείμενη συμφωνία

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει η σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, με αντικείμενο την επικείμενη όπως όλα δείχνουν, συμφωνία της ομάδας των «5+1» με την Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αποκαλύπτουν ότι τη μια μέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα μιλάει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για περισσότερο από μιάμιση ώρα στο τηλέφωνο και την άλλη, μετά από δηλώσεις του Ισραηλινού που αποκηρύσσει τη συμφωνία αποκαλώντας την «κακή, αφού το Ιράν παίρνει τα πάντα χωρίς να δίνει τίποτε», ο Αμερικανός αρνείται να του μιλήσει και «πετάει» το τηλεφώνημα στον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τζον Κέρι δεν πρέπει να διάγει και την καλύτερη, την πιο ανέμελη περίοδο της επαγγελματικής του ζωής, αφού τα προβλήματα που έχει να επιλύσει, ή μάλλον να διαχειριστεί, είναι εξαιρετικά σοβαρά και απειλούν συμμαχίες δεκαετιών με χώρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ιδίως όμως στην περιοχή της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.
Προσφάτως, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με τον Νετανιάχου, σε μια συνάντηση που οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα. Εάν αυτά γίνονται μεταξύ φίλων και συμμάχων, το θα πρέπει να γίνεται μεταξύ αντιπάλων; Το «φίδι από την τρύπα» έχει αναλάβει να βγάλει το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, που αφενός προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και αφετέρου να οργανώσει κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα – Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, ώστε να λυθούν οι «παρεξηγήσεις»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου