Την ώρα που στην Βόρειο Ήπειρο η Ελληνική εκπαίδευση παραπαίει και οι Βορειοηπειρώτες συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της διακοπής των συντάξεων ΟΓΑ και σύντομα και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η Ελληνική Πολιτεία θα δώσει ένα τσουβάλι χρήματα για την κατασκευή του… Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας!
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μια παλαιότερη δέσμευσή της και θα δώσει 2,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή του… Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας!
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ χαρακτηρίζοντας «καθοριστικές» τις διασυνδέσεις των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων, καλώντας την Αλβανία να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να πετύχει την είσοδο στην ΕΕ.
Αναλυτικότερα η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αντιπροέδρο της Κυβέρνησης της Αλβανίας Niko Peleshi έχει ως εξής:
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι, γιατί είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης, τον κ. Peleshi, που, με την επίσκεψή του εδώ λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία και λίγες εβδομάδες μετά την δική μου επίσκεψη στα Τίρανα, έρχεται για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το momentum που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Και η ελληνική και η αλβανική Κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και στη διμερή μας συνεργασία, η οποία είναι χρήσιμη, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά γενικότερα για τα δυτικά Βαλκάνια. Μας συνδέει ένα Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας, στο οποίο θέλουμε να αποδώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σημασία. Μας συνδέει και η συμμαχική μας σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι πλέον μέλος η Αλβανία και μας συνδέει η προοπτική της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., άρα και η ετοιμότητά της να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Ο Αντιπρόεδρος της Αλβανικής Κυβέρνησης, κ. Peleshi θα καταβάλλει από τη δική του πλευρά όλες τις προσπάθειες που είναι αναγκαίες, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό, τον κ. Edi Rama και με τον ομόλογό μου υπουργό Εξωτερικών.
Συζητήσαμε όμως και κάποια επιπλέον θέματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα. Τώρα καλούμαστε και η Ελλάδα και η Αλβανία να αξιοποιήσουμε τον ΤΑΡ και να τον κατασκευάσουμε. Οι δύο χώρες συνδέονται πλέον και μέσω του αγωγού αυτού και επιπλέον με τη συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας. Αλλά και με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε με τον κ. Peleshi, θα δώσουμε έμφαση και σε άλλες πλευρές της ενεργειακής συνεργασίας. Καθοριστική είναι πάντα η παραγωγή και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι διασυνδέσεις των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αφορά και γενικότερα την περιοχή της Μεσογείου.
Επίσης, συζητήσαμε για θέματα πολιτιστικής πολιτικής. Μια παλιά πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν να συμβάλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων. Τώρα επιβεβαιώνουμε αυτή μας τη διαθεσιμότητα. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εμβληματικού κτηρίου που συμβολίζει και τη φιλία μας, αλλά και την έμφαση που δίνει η Αλβανική Κυβέρνηση και ο Αλβανός Πρωθυπουργός στα θέματα του πολιτισμού.
Επίσης, για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία, την οποία ο κ. Peleshi και ως δήμαρχος προώθησε πάρα πολύ έντονα. Όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Eυρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, είναι στη διάθεση της αλβανικής πλευράς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε άλλωστε πολύ καλή συνεργασία και στο πλαίσιο της UNESCO.
Θέλω να καλωσορίσω για μια ακόμη φορά τον κ. Peleshi και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.
N. PELESHI: Ευχαριστώ, κ. αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης. Επιθυμώ για μια ακόμη φορά να επισημάνω τη σημασία αυτής της επίσκεψης ως συνέχεια των επιτυχημένων επισκέψεων που ξεκίνησαν με την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου και ακολούθησε η επίσκεψη του Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλια. Δυο επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο και το πνεύμα της στρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής μας συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο ενός νέου κλίματος, το οποίο έχει σήμερα την δυνατότητα και την ανάγκη να λάβει μια νέα ώθηση, μια νέα επιτάχυνση και δυναμισμό στο πλαίσιο των οικονομικών και πολιτικών ανταλλαγών. Δεν είναι τυχαίο που τους τελευταίους μήνες υπήρξε νέα δυναμική ανταλλαγής πολιτικών επισκέψεων κορυφής.
Υπήρξαν, επίσης, εξελίξεις στο πλαίσιο των οικονομικών ανταλλαγών, κοινή οικονομική και ενεργειακή ελληνοαλβανική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπούλια στα Τίρανα. Πραγματοποιήθηκε επίσης και ελληνοαλβανικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στα Τίρανα. Και εγώ ήρθα σήμερα ακριβώς για να συζητήσω -και είχα μια πολύ επιτυχημένη συζήτηση- με τον κ. Βενιζέλο, για τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς που κινητοποιούν όλα τα θέματα και τα πεδία που δημιουργεί το πλαίσιο της διμερούς κοινής μας ατζέντας.
Θα ήθελα να τονίσω ξανά αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι η συνεργασία μας βασίζεται σε τρεις ισχυρούς πυλώνες. Πρώτον, στο σύμφωνο φιλίας και καλής γειτονίας. Δεύτερον, στην εταιρική μας σχέση στο ΝΑΤΟ και τρίτον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά το σύμφωνο, έχουμε συζητήσει για την δυνατότητα ανάπτυξης και εφαρμογής των πεδίων που δημιουργεί, τη σύσταση κοινών επιτροπών, με ένα κοινό σχέδιο δράσης και κοινή ατζέντα, όσο το δυνατόν συντομότερο, ώστε εντός αυτού του πλαισίου, αυτού του συμφώνου, να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε ορισμένα θέματα, τα οποία μπορεί να είναι τεχνικά αλλά έχουν άμεση επίδραση στην ζωή των πολιτών των χωρών μας.
Μιλήσαμε για στρατηγικά έργα, όπως είναι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, το οποίο καθίσταται τώρα μια πραγματικότητα, αλλά εμείς χρειάζεται να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά, που έχει μεγαλύτερη εμπειρία υλοποίησης τέτοιον έργων, ώστε το έργο να επιταχυνθεί και να υλοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Ταυτόχρονα, συζητήσαμε και για άλλα μελλοντικά στρατηγικά έργα στο πλαίσιο της ενέργειας. Η ενέργεια είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός που αποτελεί προτεραιότητα για την Αλβανία. Είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να εξελιχθεί αυτόνομα αλλά σε σύνδεση κυρίως με τις γειτονικές χώρες. Για το λόγο αυτό επιθυμώ να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο για την αποφασιστικότητα που επέδειξε στον κοινό σχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή έργα που μας συνδέουν.
Επιθυμώ να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για την ετοιμότητα που παρατηρείται και σε συγκεκριμένα και ειδικά πολιτιστικά έργα, όπως είναι η δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο ανοικοδόμησης του εθνικού θεάτρου. Σήμερα βρήκαμε την κατανόηση για το σχεδιασμό του έργου. Πολύ σύντομα λοιπόν θα έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε το έργο της ανοικοδόμησης του αλβανικού εθνικού θεάτρου με τη σημαντική βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και προς τούτο επιθυμώ να εκφράσω της ευχαριστίες μου εκ μέρος της αλβανικής κυβέρνησης. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια από τις προτεραιότητές μας, όπου αναμφίβολα έχουμε ανάγκη να ανταλλάξουμε εμπειρίες με την ελληνική πλευρά. Εχουμε παραδείγματα επιτυχίας, επιτυχημένης συνεργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στο παρελθόν, αλλά σήμερα στο πλαίσιο ενός νέου κλίματος και ενός νέου δυναμισμού των πολύπλευρών σχέσεων των δύο χωρών μπορεί και προς αυτή την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε μηχανισμούς που θα δημιουργήσουν στην χώρα μας και στην πολιτιστική της κληρονομιά τη δυνατότατα να επωφεληθεί από την εμπειρία της ελληνικής πλευράς. Να ανταλλάξουμε και εμείς τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας που έχουμε αποκομίσει στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θέλω να χαρακτηρίσω για άλλη μια φορά ως πολύ επιτυχημένο τον ρυθμό των εδραιωμένων τώρα πια σχέσεών μας, που έχουν μπει σε ένα ρυθμό, με μια νέα ταχύτητα μετά από τις δυο πολύ σημαντικές επισκέψεις στα Τίρανα, του κ. Βενιζέλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.
Σας ευχαριστώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου