ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Έτσι γίνονταν οι παρακολουθήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.


Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη 
Παρακολουθήσεις, υποκλοπές, μυστικές υπηρεσίες, πρεσβείες, διπλωμάτες, πράκτορες...Θα μπορούσε να είναι το σενάριο κατασκοπευτικής χολιγουντιανής ταινίας.
Είναι όμως η παγκόσμια πραγματικότητα στην οποία...


 ξετυλίγεται ένα κουβάρι διεθνών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες που κανείς δεν γνωρίζει που θα φτάσει.

Άρχισε από τις καταγγελίες του ευρέως γνωστού πλέον Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος εργαζόταν στην NSA και τη CIA και οποίος διέρρευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Και μπορεί ο Σνόουντεν να έχει βρει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία - γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ- ωστόσο οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή και έχουν φέρει ΗΠΑ και Ευρώπη αντιμέτωπες.

Οι ΗΠΑ «άκουγαν» τη Μέρκελ και 32 ακόμα ηγέτες - συμμάχους τους. Το σύστημα παρακολουθήσεων σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποτελείτο από ένα δίχτυ που είχε απλωθεί πάνω από την Ευρώπη.

Στο όνομα της αντι-τρομοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας οι ΗΠΑ φέρονται να παρακολουθούσαν τους πάντες και τα πάντα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό από τιςπαρακολουθήσεις δεν εξαιρέθηκε η Αθήνα στην οποία κυριαρχούν δυο χαρακτηριστικά: στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχει τόσο η ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών SCS (staffed location), όσο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ΄ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού (unmanned remote).

Όπως γράφει η Deutsche Welle η SCS είναι μια ειδική ομάδα την οποία συναποτελούν η CIA και η NSA και η οποία ειδικεύεται στις παρακολουθήσεις. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό τα μέλη τους είναι επίσημα διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες απολαμβάνοντας φυσικά όλα τα ειδικά προνόμια που συνεπάγεται το στάτους τους.

Έχουν στη διάθεσή τους όλα τα υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης με τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τα καθιερωμένα μέσα επικοινωνίας, όπως κινητή τηλεφωνία, ασύρματα δίκτυα αλλά και δορυφορικές επικοινωνίες. Ο εξοπλισμός είναι συνήθως εγκατεστημένους στους τελευταίους ορόφους ή στις ταράτσες των πρεσβειών και πάντα καλά κρυμμένος για να μην γίνεται αντιληπτός.

Όπως εξηγεί στο newpost ο καθηγητής τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ Πειραιά κ. Στέφανος Τσιτομενέας αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στην υπόθεση πέρα από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια είναι οι αναλυτές. Η ομάδα δηλαδή αυτή που συλλέγει, αποκωδικοποιεί και αξιοποιεί τις πληροφορίες. Όπως εκτιμά δεν χρειάζεται να υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα στην αμερικανική πρεσβεία ώστε να γίνονται οι παρακολουθήσεις. Αυτό που μπορεί να υπάρχει, όπως λέει, είναι το εξειδικευμένο εκείνο προσωπικό το οποίος αναλύει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που συλλέγονται στους δορυφόρους.

Όπως επισημαίνει οι μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως είχαν πάντα τη δυνατότητα να παρακολουθούν...στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες μέσω των δορυφόρων και στις υπόλοιπες με τη βοήθεια των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά έπειτα από τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Ο κ. Τσιτομενέας καταλήγει πως δεν υπάρχει περίπτωση ο χρήστης των τηλεπικοινωνιών να αντιληφθεί πως παρακολουθείται και για αυτό συμβουλεύει κι επισημαίνει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι απόρρητες πληροφορίες στις τηλεφωνικές συνομιλίες. 
planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου