ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πραγματικότητα η εμφύτευση ψεύτικων αναμνήσεων!



Επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν ψεύτικες αναμνήσεις στον εγκέφαλο ποντικιών, σε ένα πείραμα που ελπίζουν πως θα ρίξει φως στο φαινόμενο εκείνο όπου κάποια άτομα «θυμούνται» γεγονότα ή εμπειρίες που δεν συνέβησαν ποτέ.



Τα αντικείμενα γύρω μας, ο χώρος και ο χρόνος συνθέτουν τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες που έχουμε ζήσει. Αυτά τα στοιχεία, που ονομάζονται εγγράμματα, κωδικοποιούνται σε φυσικές και χημικές αλλαγές στα εγκεφαλικά κύτταρα και τις συνδέσεις μεταξύ τους και φαίνεται πως σε αυτό το μηχανισμό στηρίζονται τόσο οι αληθινές όσο και οι ψεύτικες αναμνήσεις.

Η ομάδα των νευροεπιστημόνων, με επικεφαλής τον Susumu Tonagawa από το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), κατάφερε να μπερδέψει τα ποντίκια και να τα κάνει να συνδέσουν λανθασμένα ένα ευνοϊκό περιβάλλον με μία προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία από διαφορετικό περιβάλλον. Ουσιαστικά, κωδικοποίησαν αναμνήσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, πειράζοντας μεμονωμένους νευρώνες, που ανταποκρίνονταν στο φως.

Για να το καταφέρουν, χρησιμοποίησαν την τεχνική της οπτογενετικής, δηλαδή εμφύτευσαν στον εγκέφαλο των ποντικιών οπτικές ίνες και μέσω αυτών έστειλαν παλμούς φωτός ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η ομάδα, που δημοσίευσε τη μελέτη της στο Science, τοποθέτησε τα ποντίκια σε έναν θάλαμο και τα άφησε να τον εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Την επόμενη μέρα, τα ίδια ποντίκια μεταφέρθηκαν σε άλλο θάλαμο, όπου τους έκαναν μικρά ηλεκτροσόκ, προκαλώντας τους φόβο. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές έστελναν παλμούς φωτός στον εγκέφαλο των ποντικιών και ενεργοποιούσαν τις αναμνήσεις τους από τον πρώτο θάλαμο. Έτσι, τα ποντίκια συνέδεσαν το φόβο του ηλεκτροσόκ με τις αναμνήσεις του πρώτου θαλάμου. Στη συνέχεια, τα ποντίκια επέστρεψαν στον πρώτο θάλαμο και φάνηκε να παγώνουν από το φόβο τους, παρόλο που δεν υπήρχε κανένα ηλεκτροσόκ.



Μία παρόμοια διαδικασία φαίνεται πως συμβαίνει και στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυνατές ψεύτικες αναμνήσεις. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον με μεγάλη φαντασία και ασχέτως του τι συμβαίνει γύρω του, στον έξω κόσμο, ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική λειτουργία, προσθέτοντας ψεύτικες λεπτομέρειες στις αναμνήσεις. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν να συνδέουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας -και όχι αυτό που πραγματικά μας συμβαίνει- με ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα.

Πλέον, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορέσουν πιθανόν να παρέμβουν σε νοητικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, όπου είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πως σχηματίζεται μία ψεύτικη αντίληψη για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου