Σε «ουδέτερη» θέση από «πρόταση για αγορά», υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley, καθώς θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ τα ερωτηματικά σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος διάσωσης αυξάνουν.
Από την άλλη πλευρά ενώ η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αυξάνει, στο εσωτερικό της Ελλάδας η θετική δυναμική ( momentum) της οικονομίας έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.
Για την αμερικανική τράπεζα πάντως, για να υπάρξει μεσοπρόθεσμα αξία των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους. Έτσι αναθεωρεί προς τα κάτω την δίκαιοι τιμή των ελληνικών ομολόγων στο 47,5% από 52,5% της ονομαστικής τους αξίας.
"Φέξε μου και γλίστρησα", δηλαδή...
Χωρίς αναδιάρθρωση αλλά με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους ώστε να κινηθεί στο 120% του ΑΕΠ η δίκαιη τιμή για τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται μόλις στο 47,5% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή το 2020 ή το 2022 που υποτίθεται θα μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν αξία μόλις το 47,5% της αξίας τους
Αντίθετα με βάση τρία σενάρια η "δίκαιη" τιμή τους κατά την Morgan Stanley εκτιμάται ως εξής:
1.(πιθανότητες 70%). Αναδιάρθρωση μέσω «κουρέματος» μόνο των δανείων του επίσημου τομέα κατά 53,5% η δίκαιοι τιμή των ελληνικών τίτλων εκτιμάται στο 51,25%.
2. (πιθανότητες 20%): Κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα κατά 53,5% αλλά και των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών ώστε το χρέος να πέσει στο 90% του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση η δίκαιη τιμή υπολογίζεται στο 37,2% της ονομαστικής τους αξίας.
3. (πιθανότητες 10%): Ίδιες απώλειες τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον επίσημο, ώστε το χρέος να πέσει στο 90%. Οι απώλειες για τους ιδιώτες θα φθάσουν στο 60%, ενώ η δίκαιη τιμή για τα ελληνικά ομόλογα υποχωρεί στο 25,25% της ονομαστικής τους αξίας.
Συμπερασματικά: Όχι απλώς δεν υπάρχει succes story, αλλά ακόμα και να φτάσουμε στο 120% το χρέος τα ελληνικά ομόλογα που αντικατοπρίζουν την πραγματική κατάσταση και προοπτική μιας οικονομίας θα αξίζουν λιγότερο από το μισό της αξίας τους!
Αυτό σημαίνει ότι ανάκαμψη για την οικονομία πολύ δύσκολα θα έρθει ακόμα και το 2020...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου