ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Reuters: Διάσπαση Τρόικας και αποχώρηση του ΔΝΤ, επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Εάν η τρόικα που διαχειρίζεται τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, λογικά θα αναζητούσε προπονητή μετά από το σερί της 1 νίκης, 1 ισοπαλίας και 1 ήττας.
Με αυτό τον τρόπο ξεκινά σημερινό δημοσίευμα του Reuters που αναφέρεται εκτενώς και για το ολόφρεσκο «mea culpa» της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα και υπογραμμίζει το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ! Η ήττα αφορά την Ελλάδα, η ισοπαλία την Πορτογαλία και η νίκη (θεωρητικά πάντα) την Ιρλανδία, με το Reuters να τονίζει:..


«Η δυνατή τριάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε. Δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που κεκλεισμένων των θυρών συγκρούστηκαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες».

Αυτού του είδους οιαμφιβολίες-αντιπαραθέσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου: «Το ΔΝΤ λέει ότι μείωσε τα στάνταρ του για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι "θεμελιωδώς διαφωνεί" με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι».

«Η πιο καταστροφική υποψία προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ότι η τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και “μασάζ” στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία» συμπληρώνει το Reuters.

«Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο, υποστήριζαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της, αμφισβητώντας τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία» καταλήγει το διεθνές πρακτορείο.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου