ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Νομιμοποιείται η ευθανασία και στο Βερμόντ των Η.Π.Α – «Οι ιατροί έχουν ξεχάσει τον Όρκο του Ιπποκράτη»

Η νομιμοποίηση της ευθανασίας συνεχίζεται κανονικά και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. Το Vermont αποτελεί πλέον την τέταρτη πολιτεία της χώρας η οποία νομιμοποιεί την αποτρόπαια αυτή πράξη.. Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας υπερψήφισε τον τουλάχιστον αμφιλεγόμενο νόμο την προηγούμενη εβδομάδα.  Η νέα νομοθεσία επιτρέπει σε κάθε ασθενή άνω των 18 ετών που πάσχει από «ανίατη και μη-αναστρέψιμη νόσο» και έχει καθοριστεί ότι έχει το πολύ έξι μήνες ζωής, να λάβει συνταγή για «θανατηφόρα φάρμακα».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες σε νόμο από τον κυβερνήτη Peter Shumlin. Το κοινοβούλιο της Πολιτείας του Vermont υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 75 ψήφους υπέρ και 65 κατά.  

Ο νέος νόμος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αλλά δεν έλειψαν, φυσικά, οι εντονότατες αντιδράσεις. Ο Bob Ullrich, της οργάνωσης Patient Choices Vermont (σ.σ. pentapostagma.gr σε ελεύθερη μετάφραση Επιλογές Ασθενών) δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία “θα ανακουφίσει αρκετούς ανθρώπους… που γνωρίζουν ότι το «μοιραίο» μπορεί να επέλθει από στιγμή σε στιγμή”. Η Kathryn Tucker της οργάνωσης Compassion and Choices δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η "υποστήριξη για την ενδυνάμωση και τη δυνατότητα επιλογής των ασθενών αυξάνεται.. Πιστεύω ότι ο νέος νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός"..

Βεβαίως, υπάρχει και δικαιολογημένος αντίλογος, που εκφράζεται μέσω έντονων αντιδράσεων κατά του νέου νόμου: “Πλέον το Vermont παρέχει πολιτειακή εφαρμοζόμενη αυτοκτονία” ήταν το καυστικότατο σχόλιο του Edward Mahoney της Συμμαχίας για Δεοντολογική Φροντίδα Υγείας του Vermont (σ.σ. pentapostagma.gr - Vermont Alliance for Ethical Healthcare).

O επιστήμοναςβιοηθικής Wesley Smith κάλεσε τα νοσοκομεία να αρνηθούν την πραγματοποίηση της διαδικασίας : “Πράγματι, αντί να είναι συνεργοί σε δολοφονίες, οι ιατροί και τα νοσοκομεία θα πρέπει να τυπώσουν φωτοτυπίες του Όρκου του Ιπποκράτη στις αίθουσες αναμονής τους και να δηλώσουν δημοσίως ότι το ιατρείο ή η δομή υγείας τους αποτελεί «ζώνη απηλλαγμένη από την πρακτική της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας”. 

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου