ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ισραήλ: Άσκηση με κλήση εφέδρων, κάτι κινείται…


Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει εύλογα η πρωτοβουλία του Ισραήλ να καλέσει αιφνιδιαστικά εφέδρους για άσκηση στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή (Πάσχα των Ορθοδόξων).
Για την άσκηση κινητοποιείται ολόκληρη μεραρχία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις – φόβοι ότι μπορεί να πρόκειται για πρελούντιο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά την επιβεβαίωση ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με βεβαιότητα από ποια πλευρά (πιθανό είναι ακόμα και από τους δυο αντιμαχόμενες πλευρές).
Οι Ισραηλινοί που είχαν κρατηθεί επιμελώς μακριά από τη σύγκρουση, δείχνουν να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι πλέον η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία είναι προς το συμφέρον τους και ενδεχομένως να επιχειρούν να οδηγήσουν της εξελίξεις προς την κατεύθυνση της στρατιωτικής επέμβασης.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, είτε διστάζουν ακόμα, φοβούμενοι την παγίδευση για μακρό χρονικό διάστημα, είτε καλλιεργούν το κλίμα, λέγοντας ότι αναμένουν την πλήρη διευκρίνιση για το ποια πλευρά χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι επαναλαμβάνουν το σφάλμα (σκόπιμο κατά πολλούς) του Ιράκ, όπου κατηγόρησαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για όπλα μαζικής καταστροφής, για να αποδειχθούν όλα ψεύδη.
Φαίνεται πάντως ότι βρισκόμαστε κοντά στη λήψη τελικών αποφάσεων. Να επισημανθεί βέβαια και το ότι οι Ρώσοι που καλύπτουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, έχουν σε ανύποπτο χρόνο εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην προοπτική χρησιμοποίησης χημικών όπλων, έχοντας κοινοποιήσει τη θέση τους αυτή στη Δαμασκό. Άρα και η Μόσχα έχει περιθώριο αλλαγής στάσης, εάν κριθεί ότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά της.
Η ανησυχία για τις εξελίξεις αυτές φαίνεται και στα λόγια του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σε τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε λόγο για «ανησυχητικά σημάδια στην περιοχή», μιλώντας για τις ισραηλινές ασκήσεις και την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και συνδέοντας ευθέως τις εξελίξεις αυτές με όσα γίνονται στη Συρία. Φρόντισε μάλιστα να αρνηθεί με έμφαση ότι η οργάνωσή του έστειλε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που κατέρριψαν ισραηλινά μαχητικά, «καρφώνοντας» εμμέσως τους Ιρανούς με τα λόγια «ίσως ένας φίλος της Χεζμπολάχ να έχει την ευθύνη». Αυτό αποκαλύπτει τη δυσκολία στον συντονισμό και τη συμφωνία για τα επόμενα βήματα ανάμεσα στις δυο πλευρές, κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον.
Η Χεζμπολάχ αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι διακυβεύεται η ίδια της η ύπαρξη, ενώ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, έχοντας χάσει πολλά στελέχη στις μάχες στη Συρία όπου υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Σε μια έμμεση δραματική έκκληση προς τη Ρωσία και το Ιράν, έστειλε μήνυμα προς τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να ανατρέψετε το καθεστώς της Δαμασκού με στρατιωτικά μέσα. Είστε αντιμέτωποι με ένα μακρό αδιέξοδο. Η Συρία έχει αληθινούς φίλους στον κόσμο που δεν θα την αφήσουν να πέσει στα χέρια του Ισραήλ, της Αμερικής, ή της Αλ Κάιντα»!
Εκπληκτική δήλωση αν αποκωδικοποιηθεί. Αναφέροντας την Αλ Κάιντα, θυμίζει σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς ότι αυτό που θα έρθει εάν καταρρεύσει ο Άσαντ μπορεί αν είναι πολύ χειρότερο, ενώ ο ίδιος είναι κατά βάθος πολιτική δύναμη, όπως και ο Άσαντ. Μιλώντας για «αληθινούς φίλους» απευθύνει δραματική έκκληση στην Τεχεράνη και τη Μόσχα…
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν εμμέσως στο συμπέρασμα, ότι ενδεχομένως, η ισραηλινή προτίμηση πλέον για στρατιωτική λύση, να υπαγορεύεται και από την επιθυμία να ξεμπερδεύει με τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, τώρα που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Ναι μεν θα ακολουθήσει αστάθεια και κάποιες νέες απειλές, θα έχει όμως σβήσει από τον χάρτη δυο μεγάλες απειλές που ταλαιπωρούν το εβραϊκό κράτος επί χρόνια.
Επίσης, το μήνυμα προς την ισλαμιστική Αίγυπτο του Μόρσι θα είναι σαφέστατο και θα αφορά στα αποδεκτά όρια που αφορούν στη δράση και τις πρωτοβουλίες του…

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου