ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Διπλωματική ένταση μεταξύ Ινδίας και Ιταλίας ΙΝΔΙΑ: ΕΠΕΒΑΛΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΕΣΒΗ


Ένταση στις διμερείς σχέσεις δημιούργησε η άρνηση της Ιταλίας να εκδώσει για δίκη τους δύο πεζοναύτες που κατηγορούνται για τον φόνο δύο Ινδών ψαράδων αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο TRTHABER.
Όλα ξεκίνησαν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν δύο ψαράδες έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς που προήλθαν από ιταλικό πολεμικό πλοίο ενώ ψάρευαν στα ανοιχτά της επαρχίας Κεράλα στην Ινδία.

Η Ινδία προχώρησε στη σύλληψη δύο Ιταλών στρατιωτικών  οι οποίοι υποστήριξαν ότι πυροβόλησαν επειδή νόμισαν ότι οι ψαράδες ήταν πειρατές. Η Ιταλία πάλι έφερε αντίρρηση υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα.
Και ενώ συνεχιζόταν η δίκη, δόθηκε ιταλική  έγκριση στο αίτημα των στρατιωτικών να μεταβούν στην Ιταλία  με ειδική άδεια για την Πρωτοχρονιά. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι ναύτες επέστρεψαν.
Στις 18 Ιανουαρίου πάλι, ζητήθηκε να τους δοθεί άδεια για να ψηφίσουν στις εκλογές που έγιναν στην Ιταλία τον Φεβρουάριο.
Η Ινδία παραχώρησε και αυτή την άδεια με γραπτές εγγυήσεις του πρέσβη. Εντούτοις, η Ρώμη ενημέρωσε τις αρχές της Ινδίας ότι οι δύο ναυτικοί δεν  πρόκειται να  επιστρέψουν. Η απόφαση ξεσήκωσε  θύελλα αντιδράσεων του Νέου Δελχί.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της Ιταλίας.  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απαγόρεψε την έξοδο από τη χώρα του πρέσβη της Ιταλίας στην Ινδία Ντάνιελ Μαντσίνι. Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα κινηθεί τώρα η Ιταλία και το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ανακοίνωσε ότι θέτει απαγόρευση εξόδου στον Ιταλό πρέσβη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου