ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Απώλεια εθνικής κυριαρχίας η μίσθωση φρεγατών από την Ελλάδα


Ελλάδα και Γαλλία προχωρούν σε εμβάθυνση των σχέσεών τους στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές ασχολούνται με μια «πιο ειδική συμφωνία για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα...
...των ναυτικών δυνάμεων και ειδικότερα των φρεγατών,» ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά την συνάντησή με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Στην ΕΕ, όπως και στα περισσότερα Υπουργεία Άμυνας του ΝΑΤΟ, όλοι παραπονιούνται για τα όλο και λιγότερα κεφάλαια για την άμυνα. Ως εκ τούτου, οι όροι όπως «συγκέντρωση και διανομή» (στην ΕΕ) και «έξυπνη άμυνα» (στο ΝΑΤΟ) είναι σήμερα οι πιο δημοφιλείς όροι.
Πάμε τώρα στο σελιδοδείκτη: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας τους περασμένους μήνες έχει σχεδιάσει εκ νέου τον ιστότοπό του. Και εκεί, όπως μπορείτε να μαντέψετε, η «συγκέντρωση και διανομή» για την κοινή χρήση του ακριβού στρατιωτικού εξοπλισμού, είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του. Το εμβληματικό έργο, στο πλαίσιο αυτό, είναι ο ανεφοδιασμός εν πτήσει. Μετά τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων της Ελλάδος και της Γαλλίας, σύντομα ίσως προστεθεί άλλο ένα: Αυτό της «διανομής» των φρεγατών.
Η «συγκέντρωση και διανομή» (ή και «συγκέντρωση και ανταλλαγή») των στρατιωτικών ικανοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των μεμονωμένων αναγκών των κρατών μελών, είναι μια πρωτοβουλία για εναρμονισμένη προσέγγιση για την τυποποίηση στο ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας. Οι έως σήμερα προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης, των δορυφορικών επικοινωνιών, των ιατρικών μονάδων εκστρατείας, του εναέριου ανεφοδιασμού, των αερομεταφορών, της εκπαίδευσης πιλότων, και των πυρομαχικών. Μια από τις τελευταίες εφαρμογές είναι αυτή της ναυτικής εκπαίδευσης.
Εάν η «συγκέντρωση και διανομή» συνεπάγει και την «συγκέντρωση και κοινή χρήση», το αφήνω στην κρίση σας, αλλά αυτό που απασχολεί έντονα είναι εάν αυτό το μοντέλο είναι το κατάλληλο για την άμυνα μιας χώρας της ΕΕ. Ας μην απατώμαστε, μια πραγματική αύξηση των ικανοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απώλεια των ιδίων ικανοτήτων σε εθνικό επίπεδο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Claude-France Arnould του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας είπε στις 31 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού θα πρέπει να είναι «μια πολιτική απόφαση» και ότι «η συγκέντρωση και η διανομή» δεν είναι η αρχή για έναν ευρωπαϊκό στρατό.
»»» Δύο πάπιες στη λίμνη του Αιγαίου φέρνει ο Ολλάντ
Ως εκ τούτου, η πιθανή μίσθωση γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της «συγκέντρωσης και διανομής» των στρατιωτικών περουσιακών στοιχείων συνεπάγει την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, προς όφελος ενός αμφιλεγόμενου κοινού ευρωπαϊκού οράματος για μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

fox2magazine
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου