H ισραηλινή Delek υπογράφει τη Δευτέρα την τροποποίηση του συμβολαίου με τη Noble με την οποία εισέρχεται με 30% στο βυθοτεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ που εντοπίστηκαν τα πρώτα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, στον γειτονικό Λίβανο ανακοινώθηκε επίσημα ότι η ρωσική Lukoil θέλει να αναλάβει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, σε μία κίνηση που δείχνει ότι η Ρωσία, αν δεν τα βρει με Κύπρο ή Ισραήλ για συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα ρίξει το βάρος της στον Λίβανο όπου για πολλούς και διάφορους λόγους θα έχει τον πρώτο λόγο.
Όλα αυτά ενώ σε λίγο η περιοχή της Α.Μεσογείου θα πάρει φωτιά: Η Τουρκία ετοιμάζει το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό Polarcus Samur, για να προχωρήσει σε έρευνες σε μία περιοχή που ξεκινά από την Κάρπαθο και φτάνει μέχρι τα βυθοτεμάχια που δεν δόθηκαν ακόμα προς έρευνα και εκμετάλλευση (4, 5, 6, 7, 8) στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και το ερώτημα είναι πως και εάν θα αντιδράσει η Ελλάδα στην επερχόμενη πειρατεία. Κατά ορισμένους το ερώτημα είναι αν μπορει να αντιδράσει η Ελλάδα στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Τα Επιτελεία διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προκληση και να κάνουν την Τουρκία να "πονέσει" αν επιχειρήσει το οτιδήποτε, αλλά με μία προϋπόθεση: Να υπάρξει μέχρι τέλους πολιτική βούληση αντιμετώπισης της πρόκλησης και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των Ιμίων...
Και αυτό το διαμηνύουν με κάθε τρόπο.
Το τελευταίο που θα ήθελαν να συμβεί είναι να μην υπάρξουν και πάλι ξεκαθαρισμένοι κανόνες εμπλοκής και να αυτοσχεδιάζουν οι πολιτικοί ανάλογα με το ποιο υπερατλαντικό ή ευρωπαϊκό κέντρο τους καλέσει στο τηλέφωνο...
defencenet.gr
«Τυφλές» τώρα στο Αιγαίο (!) οι Εν. Δυνάμεις
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την πώληση από τους Γερμανούς του ΟΤΕ του μοναδικού ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas SAT στους Αραβες της ArabSat, αντί 208.000.000 ευρώ, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς ιδιόκτητες δορυφορικές επικοινωνίες και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και την κυπριακή Εθνοφρουρά κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων.
Μάλιστα, η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της σε μια χρονική στιγμή που οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της ανατολικής Μεσογείου είναι ο κρισιμότερος, ίσως, παράγοντας σε μία αναμέτρηση!
Λίγα χρόνια πριν, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας απέκτησαν για πρώτη φορά αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες και δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από τον δορυφόρο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να συμβαίνει αυτό, απλώς τώρα μπορεί την κρίσιμη ώρα να κοπεί το κύκλωμα «κατά λάθος», αφού θα ελέγχεται από ξένους.
«Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, τον οποίο φυσικά ουδόλως απασχολούν κάποιες «μικρές λεπτομέρειες», όπως οι αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες των Ε.Δ. και της Εθνοφρουράς.
Ο Hellas Sat 2 θεωρείται από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη και εκτοξεύτηκε με επιτυχία τον Μάιο του 2003. Εκτός από την Ευρώπη, ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες περίπου 2.500.000 συνδρομητών.
Η εταιρία απασχολεί 65 επιστήμονες στην Ελλάδα και την Κύπρο και ο δορυφόρος είναι πλήρως ελεγχόμενος από δύο ιδιόκτητους σταθμούς TT&C, εγκατεστημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έσοδα της Hellas Sat το 2012 ανήλθαν σε 31.000.000 ευρώ.
δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου