ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Νεκρός ο χαρισματικός προγραμματιστής του RSS

Ένας από τους πλέον χαρισματικούς προγραμματιστές και πολιτικά ενεργοποιημένος για το δικαίωμα της πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου ο   Aaron H. Swartz βρέθηκε νεκρός – αυτοκτόνησε σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές- σήμερα στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 26 ετών.
Σε ηλικία 14 ετών ο  Swartz  έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου του RSS (RDF Site Summary), ενός τρόπου να μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, συνήθως ειδήσεις ή αναγγελίες νέων δημοσιεύσεων σε ιστοσελίδες, με γρήγορο και εύκολο τρόπο προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές (syndication).
Ο Swartz είχε μπει στο «στόχαστρο» των αμερικανικών διωκτικών αρχών εξαιτίας...
...των πρασπάθριών του για ελεύθερη πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου.
Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα  περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Παρόλο που τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, η PACER χρέωνε την πρόσβαση, ο  Swartz κατάφερε όμως να τα διαθέσει στο ευρύ κοινό.
Λίγο αργότερα, το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα φορητό υπολογιστή και εκμεταλλευόμενος το δίκτυο Wi-Fi του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται και αυτές ελεύθερα ως κοινό κτήμα.
Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή αρχείου torrent στο διαδίκτυο, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο ίδιος συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη.
Ο Swartz έπασχε για χρόνια από κατάθλιψη, προβλήματα για τα οποία είχε γράψει ανοιχτά στο παρελθόν.
Για τη δράση του  συνολικτου απαγγέλθηκαν συνολικά 13 κατηγορίες τον περασμένο Σεπτέμβριο κατηγορίες που ισοδυναμούσαν  με φυλάκιση έως και 50 ετών και πρόστιμο 4 εκατ. $ δημιουργώντας ένα ολόκληρο κίνημα για την παύση της δίωξής του.
Το αν ήταν πραγματικά αυτοκτονία ή όχι, πιθανότατα δε θα μαθευτεί ποτέ το μόνο σίγουρο όμως είναι πως από το θάνατό του πολλοί ήταν αυτοί που... δεν θα ενοχλήθηκαν  καθόλου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου