5 φυτά, που βοηθούν στην απώθηση
Έφτασε η εποχή που εμφανίστηκαν τα κουνούπια!
Δεν ξέρω για σας, εμάς μας “βομβαρδίζουν” οικογενειακώς και αφήνουν φαγούρα! Πολύ φαγούρα! Παλιότερα τα αντικουνουπικά σπρέυ, λοσιόν κ.λπ. έδιναν και έπαιρναν. Από τότε που πρέπει να προφυλάξω και την κόρη μου από χημικά, ψάχνω οικολογικούς τρόπους να απαλλαγούμε! Δεν νομίζω βέβαια να κόψουμε την ταμπλέτα ποτέ, αλλά έχω ελπίδα!
Όλα αυτά τα απωθητικά σπρέυ, όσο και φιλικά προς το περιβάλλον να είναι, δεν παύουν να κάνουν έστω και το λιγότερο κακό στην ατμόσφαιρα.
Βρήκα 5 φυτά, που βοηθούν στην απώθηση των κουνουπακίων σε εξωτερικούς χώρους...... Θα το εφαρμόσω στο μέρος που καθόμαστε στον κηπάκο μας.
Citronella (λεμονόχορτο)
Η Citronella, είναι το πιο συνηθισμένο φυσικό άρωμα απώθησης κουνουπιών. Έχει τόσο έντονη μυρωδιά για τα κουνούπια, με αποτέλεσμα να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη (μυρωδιά) και έτσι δεν μας εντοπίζουν οι κώνωπες. Παρότι χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους (αρωματικά κεριά, δαδιά κήπου εμποτισμένα με citronella κ.τ.λ.) το ζωντανό φυτό είναι πιο αποτελεσματικό επειδή έχει πιο έντονη μυρωδιά.
Είναι πολυετές “χορτάρι” και φτάνει σε ύψος από 1,50 εώς 2,5 μέτρα. Μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο χώμα, σε σημεία που δεν πιάνει πάγος τον χειμώνα. Εάν φυτευτεί στον κήπο ή στην αυλή, καλό είναι να φυτευτεί στο “παρασκήνιο”, πίσω από μικρά διακοσμητικά λουλούδια και θάμνους.
Μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε μεγάλες παλιές κατσαρόλες/δοχεία, ιδανικά με ρόδες, έτσι ώστε να μπορεί να έρθει σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κέντρα κηπουρικής πωλούν συνήθως την citronella σε μικρά φυτά μέσα σε γλάστρες, έτοιμα να μεταφυτευθούν σε γλάστρα ή σε υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο στο έδαφος.
Τα φυτά Citronella θεωρείται πως έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, όπως και τα περισσότερα χόρτα, και καλύτερη ανάπτυξη σε πλήρη ήλιο και καλά αποστραγγιζόμενες θέσεις. Περιοδικά μπορείτε να ρίχνετε πλούσια σε άζωτο λιπάσματα όπου θα εξασφαλίσει ταχεία ανάπτυξη, αλλά αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται μια φορά ετησίως, κατά προτίμηση στις αρχές της άνοιξης.
Όταν αγοράζετε Citronella, αναζητήστε τους αληθινούς ποικιλίες, Cybopogon Nardus ή Citronella winterianus. Άλλα φυτά μπορούν να πωλούνται ως «άρωμα citronella», αλλά αυτά δεν έχουν τις ιδιότητες απώθησης κουνουπιών της αληθινής Citronella.
Mέντα η πουλέγιος
H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος.
Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης ποιότητας προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μέντα η χνουδωτή, μέντα η μελανωπή, μέντα η στρογγυλόφυλη (αγριόδυοσμος), μέντα η μικρόφυλλη, μέντα η ρεβερχόνεια, μέντα η πολιά, μέντα η πράσινη (δυόσμος) και μέντα η πουλέγιος.
Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα σαν αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντώνται κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια και τα κουνούπια, φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά του, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους.
H Μέντα η πουλέγιος, Μέντα η πουλέγειος (Mentha pulegium) κοινή ονομασία φλησκούνι, βληχώνι, φλεσκούνι ή βληχούνι. Χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίζονται φαγητά. Είναι φυτό πολυετές. ύψους μέχρι 20 εκατοστά. Έχει βλαστό όρθιο ή πλαγιαστό, λίγο τριχωτό ή σχεδόν λείο, πρασινωπό. Τα φύλλα είναι μικρά, ωοοειδή ή επιμήκη, με μικρό μίσχο. Τα άνθη βρίσκονται σε μασχαλιαίους σπονδύλους, χρώματος ρόδινου ή ιώδους. Η άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο.
Κατιφέδες
Ενα πολύ γνωστό φυτό στην πατρίδα μας είναι ο κατιφές, ο οποίος κατάγεται από το Μεξικό. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 400 και πλέον χρόνια και ήρθε στην Ελλάδα αρκετά αργότερα. Από τότε όμως εγκαταστάθηκε μόνιμα, αφού και οι Ελληνες τον αγάπησαν αμέσως και το κλίμα τον ευνοεί.
Πρόκειται για ένα θαμνώδες, ετήσιο φυτό που αναδίδει μια δυνατή, χαρακτηριστική, όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά, αν το τρίψει κανείς στο χέρι του. Τα μεγάλα, όμορφα λουλούδια του και η πλούσια ανθοφορία του, όμως, μας αποζημιώνουν όσο καλύτερα γίνεται. Τα κίτρινα, κροκί, κεραμιδί λουλούδια του εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι και στολίζουν το φυτό ως το φθινόπωρο. Καμιά φορά, μάλιστα, αν ο καιρός το επιτρέψει, μπορεί η ανθοφορία του να κρατήσει έως τις αρχές του χειμώνα.
Αγαπά πολύ τον ήλιο και μπορεί να μεγαλώσει σε κάθε τύπο χώματος, όσο φτωχό και αν είναι σε συστατικά. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα, παρά μόνο σε ξηρές περιόδους ή όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει αρκετά ψηλά – και βέβαια στην αρχή της ζωής του για να εδραιωθεί. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά μπορείτε το ίδιο εύκολα να αποκτήσετε μικρά, έτοιμα φυτά από κάθε φυτώριο. Η μόνη περιποίηση που χρειάζεται είναι το κόψιμο των ώριμων λουλουδιών κι αυτό για να το ενθαρρύνετε να παράγει καινούρια μπουμπούκια. Οσο και αν λυπάστε το φυτό, είναι μια απαραίτητη διαδικασία. Φυτεύεται και ανάμεσα στις τοματιές για να αυξήση την εποικονίαση.
Αγήρατο (Ageratum houstorianum)
Αναδίδει οσμή που τα κουνούπια βρίσκουν ιδιαίτερα προσβλητική. Το αγήρατο εκκρίνει κουμαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις εμπορικά απωθητικά κουνουπιών.
Φυτό πολυετές σε ήπια κλίματα . Τα φύλλα του είναι καρδιόσχημα και φύονται κατ’ εναλαγή επί των πολυάριθμων βλαστών του , που αναπτύσονται από την βάση του φυτού . Υψος φυτού 20-30 cm , πολλές ποικιλίες όμως φθάνουν και τα 70 cm .
Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη την θερμή περίοδο του έτους Πολλαπλασιάζετε με σπόρους . Σπέρνεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε θερμοκήπια η σπορεία και μεταφυτεύεται κατά τον Μάιο-Ιούνιο . Οι σπόροι χρειάζονται οκτώ-δέκα περίπου εβδομάδες έως την μεταφύτευση τους . Το κορυφολόγημα όταν τα νεαρά φυτάρια βρίσκονται σε ύφος 6-8 cm προσφέρει πλούσια διακλάδωση και περισσότερη ανθοφορία.
Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη την θερμή περίοδο του έτους Πολλαπλασιάζετε με σπόρους . Σπέρνεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε θερμοκήπια η σπορεία και μεταφυτεύεται κατά τον Μάιο-Ιούνιο . Οι σπόροι χρειάζονται οκτώ-δέκα περίπου εβδομάδες έως την μεταφύτευση τους . Το κορυφολόγημα όταν τα νεαρά φυτάρια βρίσκονται σε ύφος 6-8 cm προσφέρει πλούσια διακλάδωση και περισσότερη ανθοφορία.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τα ηλιόλουστα . Θέλει αρκετά ποτίσματα το καλοκαίρι , και δεν αντέχει την ξηρασία και το κρύο . Ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Νεπέτα – Γλήχωμα το Γαλεόφιλον (Nepeta Cataria)
Σίγουρα η Νεπέτα ή αλλιώς το Γλήχωμα το Γαλεόφιλον όπως είναι το βοτανικό του όνομα στα ελληνικά, αποτελεί ένα πραγματικά ιδιαίτερο φυτό.
Αυτό φυσικά δεν οφείλεται στην απλή εμφάνιση που έχει ή ακόμα και στα καθόλου εντυπωσιακά άνθη του αλλά στην επίδραση που έχει ΚΑΙ στις Γάτες, εκτός από τα κουνούπια! Όλα οφείλονται στην ουσία Νεπεταλακτόνη η οποία δρα στην γάτα κάνοντας την να φαίνεται τουλάχιστον ευτυχισμένη αφού δρα ως ένα ναρκωτικό. Είναι ωστόσο ήπιο δίχως να προκαλεί παρενέργειες ή εθισμό.
Η καλλιέργεια του είναι ιδιαίτερα εύκολη και δεν χρειάζεται καμία απολύτως ειδική φροντίδα. Μια θέση στον ήλιο είναι ίσως η καλύτερη αν και τα πάει αρκετά καλά και με μια θέση στην ημισκιά. Σχετικά με τα ποτίσματα θα πρέπει να αναφερθεί πως νερό χρειάζεται μόνο όταν πρέπει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως χρειάζεται μέτριας συχνότητας ποτίσματα δηλαδή.
Τα φυτά που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες απώθησης κουνουπιών. Υπάρχουν περιβαλλοντικές μεταβλητές όμως, που μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ένα αεράκι μπορεί να κατευθύνει τις οσμές προς την αντίθετη κατεύθυνση, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φυτού.
Νέα σκευάσματα μη τοξικά εντομοκτόνα είναι εμπορικά διαθέσιμα, όπως είπαμε και παραπάνω, γι’ αυτούς που θέλουν να απολαύσουν την εξοχή χωρίς πολλές ταλαιπωρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου