ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τα 8 πιο δηλητηριώδη ζώα του πλανήτη

Είναι πραγματικά δύσκολο να σας πω ποιο ζώο είναι το πιο δηλητηριώδες στον κόσμο. Αυτό που έχει τις πιο τοξικές χημικές ουσίες; Αυτό που σκοτώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων το χρόνο; Ή μήπως αυτό με το περισσότερο δηλητήριο;

Τα δηλητηριώδη  ζώα χωρίζοντα σε δύο κατηγορίες-τα "poisonοus" και τα "venomous". Τα "poisonous" ειναι αυτά που το δηλητήριό τους προκαλεί δηλητηρίαση εφόσον καταποθεί ενώ τα "venomous" είναι αυτά που το δηλητήριό τους δεν προκαλεί συμπτώματα εάν καταποθεί αλλά όταν εγχυθεί στον οργανισμό.Επίσης τα "poisonous" μεταφέρουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται τοξίνες που χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους αυτοάμυνας ενώ   τα "venomous" μεταφέρουν τις τοξίνες τους, από το τσίμπημα, ή το δάγκωμα. Έτσι συμπερένουμε ότι τα "poisonοus" είναι παθητικοί δολοφόνοι, ενώ "venomous" είναι ενεργοί δολοφόνοι.

Παρ 'όλα αυτά, όλα είναι πραγματικά επικίνδυνα. Μπορείτε να δείτε παρακάτω κάποια από αυτά ώστε την επόμενη φορά που θα τα  στυναντήσετε να τα αποφύγετε γιατι  μπορεί να είναι αυτό τελευταίο πράγμα που θα δείτε.


Νο1 Η Μεδουσα "Jellyfish Box"

κατηγορία:venomous
Το πρώτο βραβείο για το "πιο δηλητηριώδη ζώο στον πλανήτη," θα πάει στην μέδουσα "Jellyfish Box". 'Εχει προκαλέσει τουλάχιστον 5.567 θανάτους από το 1954. Το δηλητήριό της είναι από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Οι τοξίνες της επιτίθονται κατευθείαν στην καρδιά, το νευρικό σύστημα, και τα κύτταρα του δέρματος. Και το χειρότερο είναι ότι το δηλητήριο της είναι πολύ δυνατό και απίστευτα επώδυνο, που τα ανθρώπινα θύματα πέφτουν σε κατάσταση σοκ με αποτέλεσμα, να πνίγονται ή να πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, πριν ακόμη φθάσουν στην ξηρά. Μερικοί επιζώντες έζησαν εβδομάδες με τον πόνο μετά την επαφή με την.

Δεν έχεις σχεδόν καμία πιθανότητα να επιβιώσεις από το δηλητηριώδες τσίμπημα αυτής της μέδουσας, εάν δεν υφίσταται ιατρική περίθαλψη αμέσως. Μετά από ένα τσίμπημα, το ξίδι θα πρέπει να εφαρμόζονται για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.Το ξύδι έχει οξικό οξύ, το οποίο δεν αφήνει το δηλητήριο να εξαπλωθεί(αν και δεν θα ανακουφίσει τον πόνο).
No2 H Βασιλική Cobra
 κατηγορία:venomous

Η "Βασιλική" Cobra (Ophiophagus Hannah) είναι το μεγαλύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο - μεγαλώνουν έως 5,6 m (18,5 πόδια) μήκος. Ophiophagus, σημαίνει κυριολεκτικά «φίδο-φάγος" δηλαδή, τρώει άλλα φίδια. Μια δαγκωνιά από αυτό το θανατηφόρο φίδι μπορεί να σκοτώσει εύκολα έναν άνθρωπο. Αυτό το φίδι είναι  ικανό να σκοτώσει ένα ενήλικα ασιάτικο ελέφαντα μέσα σε 3 ώρες, αν τον δαγκώσει σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η προβοσκίδα.

Το δηλητήριο του δεν είναι τόσο τοξικά όσο άλλων δηλητηριωδών φιδιών, αλλά η "Βασιλικη" Cobra είναι σε θέση να εγχύσει 5 φορές περισσότερο δηλητήριο από ένα Black Mamba και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και 5 φορές πιο γρήγορα από ότι των Black Mamba. Είναι αρκετά διαδεδομένη, την συναντάμε σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, που ζουν σε πυκνά δάση ορεινών περιοχών.

3. Blue-Ringed Octopus
κατηγορία:venomous

Το Blue-Ringed Octopus είναι χταπόδι και είναι πολύ μικρό, μόνο το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, αλλά δηλητήριο του  είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Στην πραγματικότητα έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 26 ενήλικους ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά, και δεν υπάρχει αντίδοτο. Αποτελεί  ένα από τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο.

 Το ανώδυνο τσίμπημα του μπορεί να φανεί αβλαβή, αλλά οι θανατηφόρες νευροτοξίνες αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, ακολουθούμενη από την παύση της αναπνοής και τελικά θάνατο. 
 Μπορείτε να τα συναντήσετε στον Ειρηνικό Ωκεανό,  στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.

4. Death Stalker Scorpion
κατηγορία:venomous


Σε αντίθεση  με την δημοφιλή πεποίθηση,  οι σκορπιοί είναι σχετικά ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, γιατί τα τσιμπήματα του δρουν μόνο τοπικά  (πόνος, μούδιασμα ή πρήξιμο). Ωστόσο, αυτός ο σκορπιός  είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο είδος γιατί το δηλητήριο του είναι ένα ισχυρό κοκτέιλ από νευροτοξίνες που προκαλεί ένα έντονο και αφόρητο πόνο, κατόπιν πυρετό, που ακολουθείται από κώμα, σπασμοί, παράλυση και θάνατο.Πάντος, ενώ ένα τσίμπημα από αυτόν τον σκορπιό είναι εξαιρετικά επώδυνο, θα ήταν απίθανο να σκοτώσει έναν υγιή, ενήλικα άνθρωπο. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, ή αδύναμοι (με κάποια καρδιακή πάθηση) διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι  "Death Stalker Scorpions" βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή.



5. Stonefish
κατηγορία:venomous


Ίσως αυτό το ψάρι ποτέ να μην κερδίσει ένα διαγωνισμό ομορφιάςαλλά θα κερδίσει σίγουρα το πρώτο βραβείο για "Το πιο δηλητηριώδη ψάρι του πλανήτη ". Το δηλητήριο του προκαλεί ένα τόσο έντονο πόνο που τα θύματα του τσιμπήματός του θέλουν το "προσβεβλημένο" άκρο  να ακρωτηριαστείΠεριγράφεται ως ο χειρότερος πόνος που μπορεί να γνωρίζει ο άνθρωποςΣυνοδεύεται με δυνατό σοκ, παράλυση και το θάνατοτων ιστώνΕάν δεν δοθεί ιατρική φροντίδα μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο.

Το ψάρι "Stonefish" εκτός από την φρικιαστική εμφάνιση έχει αγκάθια γεμάτα τοξίνες που έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τους επίδοξους θηρευτές.

Αυτά τα ψάρια ζουν ως επί το πλείστον πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερουκαι βρίσκονται συχνά στα ρηχά τροπικά θαλάσσια ύδατα των ωκεανών του Ειρηνικού και του Ινδικού.


6. The Brazilian wandering spider
κατηγορία:venomous


Αυτή η Βραζιλιάνικη αράχνη  (Phoneutria) ή μπανάνα αράχνη βρίσκεται στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες του 2007 ως η πιο δηλητηριώδη αράχνη και  υπεύθυνη για αμέτρητους θανάτων ανθρώπων.

Αυτή η αράχνη πιστεύεται ότι έχει το πιο ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο. Μόνο 0.006mg (0,00000021 ουγκιά) είναι επαρκής για να σκοτώσει ένα ποντίκι.. Συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μέσα στα σπίτια, ρούχα, μπότες, και  αυτοκίνητα.

Το δηλητηριώδες δάγκωμα του προκαλεί όχι μόνο έντονο πόνο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και πριαπισμό - (αδυναμία στύσης που διαρκεί για πολλές ώρες και οδηγεί σε ανικανότητα.)
 



7. Poison Dart Frog
κατηγορία:poisonous

Αυτό βάτραχος είναι ίσως το πιο δηλητηριώδες ζώο στην γη.Το 2 ιντσών  (5cm) βατράχι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ενήλικους ανθρώπους ή 20.000 ποντίκια. Μόνο  2 μικρογραμμάρια αυτής της θανατηφόρας τοξίνης ( όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας) είναι ικανή να σκοτώσει έναν άνθρωπο ή άλλα μεγάλα θηλαστικά. Ονομάζονται «βατράχια βέλοι" επειδή τα χρησιμοποιούν οι Ινδιάνοι για να βάζουν δηλητήριο στα βελάκια τους. Επίσης τα βατράχια αυτά διατηρούν το δηλητήριο τους στο δέρμα τους για να μολύνει όποιον τα αγγίζει ή να σκοτώσει αυτόν που θα τα φάει.


8. Puffer Fish
κατηγορία:poisonous


Αυτά τα φουσκωμένα ψάρια οδηγηγούν σε ταχύ και βίαιο θάνατο .. , προκαλεί απόσβεση της γλώσσας και των χειλιών, ζάλη, έμετος, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, και την παράλυση των μυών. Τα θύματα πεθαίνουν από ασφυξία καθώς  παραλύουν οι μύες του διαφράγματος. Τα περισσότερα από τα θύματα πεθαίνουν μετά από τέσσερις έως 24 ώρες. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο, οι περισσότεροι θάνατοι από fugu έχουνσυμβεί από ανεκπαίδευτους ψαράδες και την προετοιμασία των ψαριών.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι υπήρχαν 20 με 44 περιστατικά δηλητηρίασης fugu ετησίως μεταξύ 1996 και 2006 σε όλη την Ιαπωνία και μέχρι έξι περιστατικά ανά έτος οδήγησαν σε θάνατο. Το δηλητήριο Fugu μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ακαριαίο θάνατο, μόνο με άδεια σεφ επιτρέπεται να σερβιριστεί.


trelo-gatos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου