ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΚΑΜΠΑΝΆΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΊΤΙΔΑ



Τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι γονείς για συμπτώματα μηνιγγίτιδας 



στα παιδιά. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου», ενώ από


 τις αρχές της δεκαετίας καταγράφεται συνεχής αύξηση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας


 που οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο.


Τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι γονείς για συμπτώματα μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου», ενώ από τις αρχές της δεκαετίας καταγράφεται συνεχής αύξηση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας που οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο. Ο εμβολιασμός παραμένει βασικό μέτρο πρόληψης, ενώ καθοριστική είναι και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, τα οποία πρέπει να μας οδηγούν αμέσως στο νοσοκομείο.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, και η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της μηνιγγίτιδας και την παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμού.
Κρούσματα
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφονται στις ηλικίες 1 έως 9 ετών, καθώς και στην εφηβεία.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας -είπαν- είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, ζαλάδα ή σύγχυση, φωτοφοβία, εξάνθημα κηλίδων και, στο τελικό στάδιο, κώμα. Μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους μικροοργανισμούς, μικρόβια ή ιούς. Οταν προκαλείται από ιούς είναι λιγότερο σοβαρή και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός παραμένει το βασικότερο μέτρο πρόληψης .Τα πρώτα εμβόλια, ωστόσο, παρείχαν προστασία για δέκα χρόνια και δεν μπορούσαν να γίνουν σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται, επίσης, η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου