Σκηνικό ακυβερνησίας στήνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ακόμη και 8 κόμματα στη Βουλή, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά τόσο για τη ΝΔ (που παραμένει πρώτο κόμμα αλλά παρουσιάζει κάμψη) όσο και για το ΠΑΣΟΚ που δείχνει να αυξάνει τη συσπείρωσή του μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.
Κρίσιμα στοιχεία παραμένουν το άθροισμα του δικομματισμού, η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο, το άθροισμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Οπως εξηγεί, εάν αυτό κυμανθεί γύρω στο 40%, θα εξασφαλίσει μαζί με το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα μια αυτοδυναμία (σε κυβέρνηση συνεργασίας) περίπου 154 εδρών. Εφόσον το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων ακουμπήσει το 45%, μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 170 έδρες, ενώ το πολιτικό στοίχημα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η υπέρβαση του 50%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερες από 180 έδρες, επομένως θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα δύο κόμματα μαζί σε συνταγματική αναθεώρηση.
Να σημειωθεί ότι σε δύο από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης (Alco - ΜRB για το Star και τη «Real» αντίστοιχα) η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται γύρω στις 10 μονάδες και σε άλλες δύο έρευνες (Κάπα Research για το «Βήμα» και Marc για το «Έθνος») η διαφορά τους περιορίζεται στις 5-6 ποσοστιαίες μονάδες. Διαφορετικές εκτιμήσεις γίνονται και για τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς η Marc και η MRB δίνουν μεν στο ΠΑΣΟΚ μια συσπείρωση γύρω στο 30%, ωστόσο οι δύο εταιρείες αποκλίνουν στα στοιχεία τους για τη συσπείρωση της ΝΔ που την προσδιορίζουν στο 43,4% και στο 61,5% αντίστοιχα.
Διαφορές καταγράφονται και στις εκτιμήσεις για τα μικρότερα κόμματα, ωστόσο υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, αυτό που εμφανίζει σταθερά το ΚΚΕ ως τρίτο κόμμα με ποσοστό πάνω-κάτω γύρω στο 8,5%-10%. Επιπλέον, όλες οι δημοσκοπήσεις «βάζουν» στη Βουλή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νέο κόμμα Καμμένου, και παράλληλα όλες δείχνουν ότι μένει εκτός το επίσης νεοσύστατο κόμμα Κατσέλη - Καστανίδη (Κοινωνική Συμφωνία).
Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, που φαίνεται ότι μπαίνει οπωσδήποτε στη Βουλή, αποτυπώνονται μεγάλες διαφορές στα δημοσκοπικά ευρήματα, ωστόσο πιο σταθερά ποσοστά δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
dailynews24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου