αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης της ICAP, περίπου......... 70.000 με 80.000 απ αυτές, τελικώς, δεν θα αποφύγουν κι αυτό το «πικρό ποτήρι». Το νούμερο προκαλεί τρόμο, ωστόσο, δεν απέχει και πολύ από την σκληρή πραγματικότητα του 2011, όταν περίπου 50.000 επιχειρήσεις βρέθηκαν στην ίδια θέση.
Το γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την ανάλυση της ICAP, που στηρίζεται σε μια βάση δεδομένων περίπου 500.000 επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών, για το 2012 αναμένεται ότι το 14,6% απ αυτές θα έχουν θέμα με την τακτοποίηση βασικών υποχρεώσεων τους και θα αναγκαστούν να τις αθετήσουν.
Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο, σε σχέση με εκείνο του 2009, όταν διαμορφώνονταν μόλις στο 6,10%. Έκτοτε, όμως, σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη, η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κρίση που ενέσκηψε τότε, έκτοτε κορυφώθηκε για να φτάσει στα σημερινά της επίπεδα. Κι έτσι περίπου 80.000 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της στάσης πληρωμών.
Εννοείται πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής κι επιχειρηματικής ζωής της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό της ανεργίας. Υπολογίζεται ότι εφόσον η παραπάνω εξέλιξη δρομολογηθεί στην πράξη, τότε άλλοι 200.000 άνεργοι, κατά προσέγγιση, θα έρθουν να προστεθούν στο 1.000.000 που είναι σήμερα κι επισήμως καταγεγραμμένοι.
Οπότε, η Ελλάδα θα θέσει με τη σειρά της σοβαρή υποψηφιότητα, για να σπάσει την πρωτιά της Ισπανίας σε αυτό το μέτωπο, της ανεργίας. Κι έπεται, δυστυχώς, συνέχεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου