Απανωτά χαστούκια δέχεται η κυβέρνηση που τόλμησε λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές να ψελλίσει κάτι για αλλαγή οικονομικής πολιτικής και φοροελαφρύνσεις προς τους Έλληνες. «Ξεχάστε το», απαντά το Βερολίνο που έσπευσε μέσω του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να δείξει ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα.
Τώρα, έρχεται ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού εξασφάλισε πώς ο υπάλληλος του Γ. Στουρνάρας δεν θα απομακρυνθεί από τη θέση του, να καταστήσει σαφές πως «κουμάντο κάνουμε εμείς και δεν πρόκειται να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις αν δεν το επιτρέψουμε».
Με συνέντευξη του ο κ. Σοίμπλε λέει ότι, «οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ» και στην πραγματικότητα ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιμένοντας ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών δεν είναι εξασφαλισμένη και ίσως χρειαστεί νέα ενίσχυση της Ελλάδας από τη ΕΕ.
Όχι μόνο δεν επιτρέπουν οι Γερμανοί αλλαγή οικονομικής πολιτικής, αλλά θέτουν και θέμα λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων μέσα από ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για την περίοδο 2015-2016. Και «σπρώχνουν» την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση μη επιτρέποντας τη χρήση του περισσεύματος των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση πόνταρε σε αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην λάβει άλλα εισπρακτικά μέτρα. Οι δανειστές όμως έχουν άλλη άποψη. Το ΔΝΤ στην έκθεση του προβλέπει ότι υπάρχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης, την οποία τοποθετεί σε πάνω από 13 δις ευρώ και επιμένει να παραμείνει το κεφάλαιο του ΤΧΣ ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις τράπεζες.
Το ίδιο λέει και ο Σόιμπλε. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι μεγαλύτερες από τα 10 δις ευρώ, άρα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί με ένα νέο μνημόνιο. Όπου μνημόνιο και νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση λοιπόν με το που πήγε να ξεμυτίσει έφαγε «ξύλο» και μπαίνει και πάλι στη μνημονιακή της ρότα. Οπότε όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, αλλά νέα μέτρα μερικών δις ευρώ είναι «προ των πυλών».
Το είπε άλλωστε και ο εκλεκτός της τρόικας κ. Στουρνάρας από τη ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ: «Οι αποφάσεις για μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προϋποθέτουν την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και δεν μπορεί να ληφθούν άμεσα υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου