Δύο ημέρες μετά την πρωτοφανής πρόκληση της Τουρκίας, να ανακοινώσει την εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Καστελόριζου ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος δεν έκανε ούτε μία δήλωση καταδίκης της απόφασης που συνιστά casus belli, όταν άμεσα έπρεπε να προχωρήσει τουλάχιστον στα αναγκαία διαβήματα διαμαρτυρίας για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Κι αυτό όταν το στήσιμο μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου περίπου 170 μίλια νότιο-νοτιοδυτικά της Αττάλειας σε περιοχή που είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αμφισβητείται από την Άγκυρα, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Taner Yildiz. Δεν πρόκειται για δημοσιεύματα, αλλά για κυβερνητική ανακοίνωση.
Ο Α. Σαμαράς, που επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ, συμφωνεί με την τακτική του υπουργού των Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου; Μήπως και ο ίδιος κινείται στη λογική του «καζάν καζάν», όπως είχε πει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους επί τουρκικού εδάφους;
Ο Α. Σαμαράς, που επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ, συμφωνεί με την τακτική του υπουργού των Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου; Μήπως και ο ίδιος κινείται στη λογική του «καζάν καζάν», όπως είχε πει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους επί τουρκικού εδάφους;
Αν Σαμαράς και Ερντογάν έχουν συμφωνήσει στην από κοινού εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οφείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερώσει το λαό. Γιατί η συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου του Ε. Βενιζέλου κινείται στα όρια της προδοσίας.
Δεν είναι δυνατόν να μένει αναπάντητη μία τέτοια πρόκληση, (έχουμε ξεφύγει πλέον από τις έρευνες και φτάσαμε στην εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου) όταν την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος επισκέπτεται στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο και προσπαθεί να τονώσει το ηθικό του προσωπικού που κρατούν σε υψηλά επίπεδα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων.
Οι Τούρκοι χρόνια τώρα αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, με ειδική στόχευση στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου, το οποίο θέλουν να εξαφανίσουν από το χάρτη προκειμένου να βάλουν «πόδι» στα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.
Εδώ και μήνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» κάνει βόλτες στην Κυπριακή ΑΟΖ υποστηριζόμενο από πολεμικά πλοία, οι Τούρκοι αναγγέλλουν έρευνες στα «οικόπεδα» νότια του νησιού, όπως επίσης και ανοιχτά της Ρόδου, ενώ η τουρκική αεροπορία έχει αυξήσει δραματικά την προκλητικότητα της στο Αιγαίο.
Οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο 4μηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013. Σημειώθηκαν 681 παραβιάσεις όταν πέρυσι είχαν γίνει 219 και συνολικά καθ’ όλο το έτος ήταν μόλις 636. Οδεύουμε δηλαδή σε αριθμό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.
Την παραβατικότητα των Τούρκων συμπληρώνει η παρουσία οπλισμένων μαχητικών, που επίσης αυξήθηκαν, η επαναφορά στις εμπλοκές, οι υπερπτήσεις (4 έναντι 1), ο μεγάλος αριθμός τουρκικών αεροσκαφών (420 έναντι 383) και βεβαίως οι πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 από το νότιο έως το βόρειο Αιγαίο.
Η εικόνα στον αέρα συνοδεύεται από τουρκικά προκλητικά και «επιθετικά συμβάντα» στα εθνικά χωρικά ύδατα, με κορυφαίο αυτό στην Αμοργό.
Η συμπεριφορά της Άγκυρας δείχνει λοιπόν κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και κάτω από αυτή η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία της κυβέρνησης και την ανικανότητα της να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.
Εκτός και αν πρόκειται για κάποιο άλλο σχέδιο, υπαγορευμένο επ' έξω και σε συνδυασμό με τον αφοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου