ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Η φτώχεια τσάκισε τη 40χρονη μητέρα δύο παιδιών..Δεν είχε λεφτά για φάρμακα και "έσβησε"..

Η φτώχεια τσάκισε τη 40χρονη μητέρα δύο παιδιών, που ανήμπορη να πληρώνει τα φάρμακα για την υπέρταση απ' την οποία έπασχε, «έσβησε» την Τρίτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από βαρύ ισχαιμικό επεισόδιο.

Η 40χρονη απ' τη Μυτιλήνη εισήχθη με εγκεφαλικό στο Βοστάνειο την προηγούμενη βδομάδα, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, μετά από κλήση της μικρής κόρης της στο ΕΚΑΒ. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη μάχη με τη ζωή. Οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν μπόρεσαν σε αυτές τις λίγες μέρες να βελτιώσουν την κατάστασή της, μια και η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σε ανεπανόρθωτο βαθμό, αφού όπως αποδείχτηκε για μεγάλο διάστημα η 40χρονη δεν λάμβανε τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.


Είχε λήξει το βιβλιάριο υγείας
Το τελευταίο διάστημα, η εκλιπούσα είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Όχι πως ποτέ ήταν ευκατάστατη, αφού πάντα έπρεπε να φροντίζει μόνη της τα δύο της παιδιά, αποκλειστικά με τη δουλειά της. Αν και δούλευε περιστασιακά τον τελευταίο καιρό, το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού και η ίδια αδυνατούσε να πληρώσει ακόμα και τα λιγοστά ευρώ που απαιτούνταν για να λαμβάνει τακτικά τα φάρμακά της. «Την είχαμε γνωρίσει, είχαμε καταλάβει ότι έχει οικονομικό πρόβλημα, ποτέ όμως η ίδια δεν το ανέφερε. Ούτε είχαμε καταλάβει ότι ήταν ανασφάλιστη», εξομολογούνται στην εφημερίδα νοσηλεύτριες που έζησαν από κοντά τη μονογονεϊκή οικογένεια, μη έχοντας ακόμα ξεπεράσει το σοκ από το θάνατο της πολύ νέας σε ηλικία μητέρας δύο παιδιών.

Για λίγα ευρώ...
«Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε ότι για μερικά φάρμακα τόσο νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της», ανέφεραν στην εφημερίδα μας εργαζόμενοι. Από την άλλη, ο γιατρός που ανέλαβε την περίπτωσή της, διαβεβαίωσε στο «ΕΜΠΡΟΣ» ότι αν έπαιρνε τα φάρμακά της, δε θα έχανε τη μάχη με τη ζωή. Ας σημειωθεί ότι τα εν λόγω φάρμακα «ανέρχονται έως και τα 100 ευρώ, αλλά για την περίπτωσή της μπορούσε να βρει κάποια που κυμαίνονταν από οκτώ έως δέκα ευρώ για την αρτηριακή πίεση από την οποία έπασχε», διευκρίνισε σε σχετική μας ερώτηση ο γιατρός που την εξέταζε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις παθήσεις, μόνο η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση».«Η 40χρονη δεν μπορούσε να απευθυνθεί σε κοινωνικό φαρμακείο ή να σας ζητήσει φάρμακα, αφού ήταν τόσο αναγκαία;», ρωτήσαμε. Και η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «όχι». Γιατί η εκλιπούσα ήταν πολύ περήφανη για να δείξει είτε στο ιατρικό προσωπικό είτε σε υπηρεσίες του Δήμου ότι «έχει ανάγκη», καθώς γι' αυτήν «θα ήταν σα να ζητούσε ελεημοσύνη, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν μια σταθερή δουλειά για κάποιο διάστημα, προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημα και να έχει ασφαλιστική κάλυψη», μας απάντησε μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

Θα μπορούσε να βρει βοήθεια
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, δήλωσε σχετικά: «Για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, πάντα το προσωπικό του ιδρύματος μεριμνά. Αρκεί όμως εκείνοι να απευθυνθούν εγκαίρως».

Αγλαΐα Κυρίτση:«Μας εξοργίζει ο θάνατος της ανασφάλιστης μητέρας στη Μυτιλήνη»
Από τη Μυτιλήνη, η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η είδηση του θανάτου της ανασφάλιστης μητέρας στο Νοσοκομείο του νησιού, μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει. Οι μαρτυρίες των γιατρών ότι αν είχε λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα ήταν ακόμη ζωντανή, δίνουν το μέτρο της τραγωδίας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, μιας τραγωδίας εθνικών διαστάσεων. Αυτή η τραγωδία, αυτή η πρωτοφανής για την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας ανθρωπιστική κρίση πρέπει να σταματήσει.

Ως νέα περιφερειακή διοίκηση θα διεκδικήσουμε το βασικό δικαίωμα του ελληνικού λαού στην υγεία για κάθε συμπολίτη μας, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο. Ταυτόχρονα, η περιφέρεια θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να στηρίξει τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης στα νησιά μας, τουλάχιστον για όσο διάστημα αυτά θα είναι απολύτως αναγκαία. Για να μπορούν να εντοπίζουν, να στηρίζουν ηθικά και υλικά τους συμπολίτες μας που αδυνατούν ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημα τους. Δήμοι, Εκκλησία, συνδικάτα και κάθε άλλη πρωτοβουλία πολιτών και συλλογικότητα της περιοχής πρέπει να μπει κάτω από μια κοινή ομπρέλα αλληλεγγύης και να στηριχτεί, να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική. Στο Βόρειο Αιγαίο να κάνουμε πράξη το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση». Ένας για όλους, όλοι για έναν. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.»

πηγή- iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου