Πλήρη επιβεβαιίωση της αποκάλυψης του defencenet.gr περί επερχόμενης δήμευσης των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση αδυναμίας των τραπεζώννα ανταποκριθούν σιτς υποχρεώσεις τους, κοινώς σε περίπτωση χρεοκοπίας τους.
Πριν λίγο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η ΕΕ έχει έτοιμες τις ρυθμίσεις ώστε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το πρακτορείο τονίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων.
«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.
Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της Ενωσης συμβουλές για ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την « την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».
Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται συνεχώς το Reuters, επισημαίνει ότι η θα εξεταστεί μέσα στα επόμενα χρόνια η καταλληλότητα των ευρωπαϊκών κανόνων για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, ενώ και οι ΗΠΑ θα εποφθαλμιούν ούτως ώστε να μην υπάρξει αθέμιτο πλεονέκτημα για τις τράπεζες εντός ΕΕ.
Ξεκάθαρος αναφορικά με το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων που δεν θα περάσουν τους ελέγχους της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εκείνα τα τραπεζικά ιδρύματα που θα τα πάνε άσχημα στους φετινούς πανευρωπαϊκούς ελέγχους θα πρέπει να κλείσουν.
Μιλώντας στο Reuters ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε τα όσα δήλωσε η νέα επικεφαλής της τραπεζικής αρχής εντός της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, και σημείωσε «Ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα από τα λόγια της Ντανιέλ ΝΟυί... ότι οι τράπεζες που θα βγουν σε πολύ κακή κατάσταση θα πρέπει απλά να τις κλείσουμε».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Αυτό που ήθελε να πει είναι ότι θα το κάνουμε με τον σκληρό τρόπο. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε όλοι μας – οι τράπεζες χρειάζονται αυτό το μήνυμα, οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται αυτό το μήνυμα και οι πολίτες στην Ευρώπη χρειάζεται να πάρουν αυτό το μήνυμα».
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ευρωζώνη να επιδιορθώσει γρήγορα τις τράπεζες της καθώς είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει δράση χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
«Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αλλά... μια λογική τράπεζα δεν θα κάτσει να περιμένει το αποτέλεσμα. Θα σκεφτεί πώς μπορεί να ασχοληθεί ενεργά με τα προβλήματα και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει καθώς μιλάμε» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup για να καταλήξει «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα, θέλουν να δουν ότι αυτό που κάνουμε στην Ευρώπη υπηρετεί έναν καλό σκοπό. Η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης ώστε οι τράπεζες να στηρίζουν και πάλι την οικονομία, αντί για το αντίθετο, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που ο κόσμος θέλει να δει».
Η δήμευση αφορά και για όσους έχουν λογαριασμούς με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί twitt του Επιρόπου Μισέλ Μπαρνιέ όπου ανακοίνωσε ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι χώρες-μέλη της ΕΕ (εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης) κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.
Βάσει αυτής από το 2016 θα συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών αρχικά οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις μικρότερες και από 100.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν βάλει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, τις αποζημιώσεις τους από απόλυση ή το εφάπαξ και αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
O Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα την απόφαση» γιατί λέει οι Ευρωπαίοι "οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Για ποιόν είναι μεγάλη απόφαση; Για την Ευρώπη που έχει ένα σωρό τράπεζες προβληματικές και οι πολίτες «βαπτιζόμενοι» ως επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους ή για τους Γερμανούς και τους Ελβετούς που θα μαζέψουν όλο το χρήμα από τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνο που καταρρέουν;
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο "bail-in" των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, με καταθέσει και κάτω από 100.000 ευρώ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου