Όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας, η αποχώρηση του πρωθυπουργού σημαίνει την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Ο Αζάροφ είπε επίσης πως είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ζητώντας του να κάνει δεκτή την παραίτηση με
στόχο και ειρηνική κατάληξη των συγκρούσεων στη χώρα.
«Η σύγκρουση που ξέσπασε απειλή την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ουκρανίας, απειλώντας συνολικά την ουκρανική κοινωνία και κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά», είπε ο Αζάροφ.
«Με στόχο την αναζήτηση νέων μέσων για την εύρεση ενός κοινωνικο-πολιτικού συμβιβασμού, με στόχο την ειρηνική κατάληξη της σύγκρουσης, πήρα την προσωπική απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή
μου», τόνισε.
Ο 66χρονος Αζάροφ είχε διοριστεί από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 και παρέμενε σταθερός στα ηνία της χώρας.
Το Νοέμβριο ο Αζάροφ είχε στηρίξει την απόφαση υπαναχώρησης από τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας την ανάγκη στενότερων οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία.
Εντωμεταξύ το κοινοβούλιο της χώρας συνέρχεται σήμερα ψηφίζοντας στην κατεύθυνση της ανάκλησης των «σκληρών» νόμων κατά των διαδηλώσεων.
Η συνεδρίαση συγκλήθηκε με φόντο τις συνεχιζόμενες αιματηρές ταραχές στη χώρα κι ενώ σήμερα φτάνει στο Κίεβο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε διατεθειμένος για υποχωρήσεις στις επαφές του με την αντιπολίτευση, όπως όμως επισημαίνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν είναι σαφές αν θα έχει τη στήριξη των βουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου