ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γενετική έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι επιλέγουν φίλους με παρόμοιο DNA!

Για δεκαετίες, οι «προοδευτικοί» της ‘Δύσης’ αγωνιούσαν για το γεγονός ότι τα παιδιά στα πολυπολιτισμικά / πολυφυλετικά σχολεία, χωρίζονται με βάση την φυλή τους, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή του γεύματος. Και φυσικά, τα φόρτωναν όλα στον «κακό ρατσισμό». Τώρα γενετικές μελέτες έρχονται να αποδείξουν ότι αυτό είναι απλώς μια φυσιολογική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι αναζητούν φίλους που γενετικώς σχετίζονται με αυτούς.

Η είδηση από το Medium.com ...

Η ανακάλυψη ότι οι φίλοι είναι τόσο γενετικά παρόμοιοι όσο τα τέταρτα ξαδέλφια έχει τεράστιες επιπτώσεις για την κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπου, λένε βιολόγοι.

Η μελέτη των κοινωνικών δικτύων έχει από καιρό δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν φίλους εκείνους που είναι παρόμοιοι με αυτούς. Αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι η σύνδεση πηγαίνει πολύ βαθύτερο από αυτό – οι φίλοι μας είναι επίσης γενετικά παρόμοιοι με μας.

Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Nicholas Christakis (φωτο) του Πανεπιστημίου του Yale στο New Haven και του καθηγητή James Fowler του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Και οι δυο τους έχουν μελετήσει τα γονιδιώματα περίπου 2000 Αμερικανών και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είναι οι φίλοι μοιράζονται επίσης αξιοσημείωτες γενετικές ομοιότητες σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι είναι ξένοι. "Τα ζευγάρια των φίλων είναι, κατά μέσο όρο, γενετικά παρόμοια ο ένας με τον άλλον, όπως τα τέταρτα ξαδέλφια", λένε.

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό συμπέρασμα που θέτει ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα. Το πιο προφανές: πώς γίνεται αυτό;

Μια πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι στο σύνολο του δείγματος έχουν όλοι μία μακρινή συγγένεια. Τα εν λόγω γονιδιώματα προέρχονται όλα από την μελέτη του Framingham Heart Study, μιας πολύ γνωστής βάσης δεδομένων που σχετίζεται με τους ανθρώπους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, που είναι γενικά λευκοί και ευρωπαϊκής καταγωγής. Ίσως οι γενετικές συνδέσεις είναι απλά μια αντανάκλαση αυτού του κοινού φόντου.

Δεν είναι έτσι, λένε οι Χρηστάκης και Fowler. Η συσχέτιση που έχει βρεθεί υφίσταται μόνο μεταξύ φίλων, αλλά όχι μεταξύ αγνώστων. Εάν αυτό ήταν μια αντανάκλαση της κοινής καταγωγής τους, τότε τα γονιδιώματα των ξένων θα έπρεπε να συσχετίζονται εξίσου ισχυρά. «Τα ζεύγη (απολύτως άσχετων) φίλων τείνουν γενικά να είναι πιο γενετικά homophilic (υπό την έννοια της αγάπης προς το παρόμοιο) από τα ζευγάρια των ξένων από τον ίδιο πληθυσμό," επισημαίνουν.

Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Nicholas A. Christakis ήταν ανάμεσα στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2009, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού «Τime». Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1962 και είναι γνωστός για την έρευνά του σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τις κοινωνικοοικονομικούς και βιοκοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά, την υγεία και τη μακροζωία. Διάβασε σχετικό άρθρο : Έχουμε την κοινωνία στο DΝΑ μας 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου