ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Financial Times: “O γιος του ανθρώπου που έκανε χιλιάδες διορισμούς, “τελειώνει” τα ρουσφέτια…”



4e73393c2eff6cb8430b92276847f700_XL
Για τις επικείμενες απολύσεις στους κλάδους των εκπαιδευτικών, των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως για πρώτη φορά «μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπερπλήρες ελληνικό δημόσιο» ενώ κάνουν και μαθήματα ελληνικών ξεκινώντας με τη λέξη… rousfeti.

Με τίτλο «Το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το παρελθόν», οι Financial Times αναφέρουν πως
«μετά το πέρας της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε μεταρρυθμίσεις», διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τη βοήθεια των 6,8 δισ. ευρώ που πήρε από τους δανειστές της.

Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές. Τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα έκλεισαν τις δημοτικές υπηρεσίες μαζί και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των απολύσεων», ενώ αναφέρεται και στη σημερινή πανελλαδική απεργία και πορεία που έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές του δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται, τα νέα μέτρα «έχουν εξοργίσει βουλευτές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από τα ‘ρουσφέτια’(rousfetia στο κείμενο) -τις πολιτικές χάρες- προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν πως «το παιχνίδι τελείωσε», με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 24χρονου Πάρη, ενός δημοτικού αστυνομικού ο οποίος μιλώντας στους Financial Times δηλώνει πως περιμένει να απολυθεί. Ο Πάρις που όπως δήλωσε ο ίδιος παράτησε το Λύκειο, μπήκε στη δημοτική Αστυνομία χάρη σε μια οικογενειακή «διασύνδεση» με έναν πρώην δήμαρχο. «Ανθρωποι σαν και εμένα που μπήκαν από την ”πίσω πόρτα” δεν έχουν κάποια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν μια μετάταξη στην κινητικότητα, ακόμη και εάν ξέρω πως οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να ”σώσουν το τομάρι μου”», δηλώνει.

Αν και οι φετινές απολύσεις συνιστούν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν ένα μήνυμα ότι το μακροχρόνιο ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα έχει σπάσει. Αποστολέας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, σύμφωνα με την εφημερίδα, «γιος ενός πρώην πρωθυπουργού γνωστού για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις του κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Ο. κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να κάνει τη ρήξη με το παρελθόν».

Μιλώντας στους FT, o νέος υπουργός λέει: «Η κρίση σηματοδότησε το τέλος του παλιού συστήματος και δημιούργησε την ευκαιρία να λειτουργήσει αυτό σε νέες βάσεις και με διαφορετικά κριτήρια. Σύμφωνα με αυτά, εκείνοι που θα υστερούν σημαντικά σε απόδοση θα επιπλήττονται και εκείνη που θα εργάζονται σωστά θα επιβραβεύονται». «Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λογικά και δίκαια κριτήρια», συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
http://attikanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου