ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βόρεια Κορέα - Ιράν: Ενα «αταίριαστο» αλλά αγαπημένο ζευγάρι

Ο ισλαμισμός χέρι χέρι με τον κομμουνισμό ; Στο βωμό της «ρεαλιστικής» αντιδυτική πολιτικής, το θεοκρατικό Ιράν και η σταλινική μιλιταριστική δικτατορία της δυναστείας των Κιμ έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα «αταίριαστο» αλλά αγαπημένο ζευγάρι, στρεφόμενο κυρίως εναντίον των ΗΠΑ. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει την Πιονγκγιάνγκ με τεχνολογία και ανταλλακτικά για βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα δύο κράτη συνεργάζονται και σε αδιαφανή πυρηνικά προγράμματα.

Οπως τονίζει ένας αμερικανός αναλυτής σε θέματα στρατηγικής και γεωπολιτικής, η σχέση αυτή των δυο χωρών κάθε άλλο παρά… λογική φαντάζει, δεδομένης της έλλειψης κοινής ιδεολογικής και θρησκευτικής βάσης.
«Αυτή η διμερής συνεργασία και η αμοιβαία εξάρτηση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στη διεθνή κοινότητα, αν λάβουμε υπόψη μας πως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν διαθέτουν κοινή ιδεολογία, θρησκεία ή εθνότητα, ενώ δεν είναι καν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο»,σημειώνει ο Τζον Παρκ, καθηγητής στο Πρόγραμμα Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη.
«Κι όμως, οι δυο χώρες εχουν βοηθήσει η μια την άλλη όταν υπήρξε ανάγκη: η Βόρεια Κορέα υπήρξε προμηθευτής συμβατικών όπλων στο Ιράν, κατά τη διάρκεια του πολέμου του με το Ιράκ, ενώ με τη σειρά του το Ιράν αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό γρανάζι στην εμπορική και προμηθευτική δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη», προσθέτει ο αμερικανός αναλυτής, καταλήγοντας πως «το Ιράν πρόσφατα βοήθησε με την τεχνογνωσία του την Πιονγκγιάνγκ κατά την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά τον περασμένο Δεκέμβριο από τον πύραυλο Unha-3, αφού το Ιράν έχει ήδη θέσει με επιτυχία σε χαμηλή τροχιά δύο μικρούς πειραματικούς δορυφόρους, τον Ομίντ το 2009 και τον Ρασάντ τον Ιούνιο του 2011, με τον ιρανικό πύραυλο Σαφίρ».
Η συνεργασία των δυο κρατών επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα: Ιράν και Βόρεια Κορέα μποϋκοτάρουν την συνθήκη για τον έλεγχο των συμβατικών οπλικών συστημάτων, η οποία επιχειρεί να ελέγξει το εμπόριο και την διακίνηση μιας αγοράς που αποτιμάται στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση διασυνοριακής διακίνησης όπλων αν είναι να χρησιμοποιηθούν παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Θυμίζουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δυο χώρες συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ υπογράφοντας μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας στις οποίες περιλαμβάνεται πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και σχέδιο για μια κοινή επιστημονική έρευνα για την ενέργεια, το περιβάλλον, τη γεωργία και τα τρόφιμα.
«Όπως και στη Βόρεια Κορέα, έτσι και στο Ιράν οι ιμπεριαλιστές ασκούν πολιτικές πιέσεις καθώς δεν θέλουν αυτά τα δύο κράτη να εξακολουθήσουν να είναι ανεξάρτητα και να γίνουν ισχυρά», είχε δηλώσει τότε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στον επικεφαλής του Προεδρείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Συνέλευσης του Ανώτατου Λαϊκού Κόμματος, Κιμ Γιονγκ Ναμ.

tovima.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου