ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της Τουρκίας > Φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει των κινήσεων για τα θαλάσσια δικαιώματα


Σιγοκαίει το φιτίλι στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και οι φόβοι για κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξάνονται αλλά και υποδαυλίζονται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους που επιχειρούν να βάλουν... φωτιά στο Αιγαίο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει των κινήσεων για τα θαλάσσια δικαιώματα αλλά και τους σχεδιασμούς ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Με ψυχραιμία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης και ειδική ομάδα αναλύει τις πολιτικές δηλώσεις αλλά και τις κινήσεις της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη!

H ελληνική πλευρά προσπαθεί να εκτιμήσει μέχρι που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι Τούρκοι την κλιμάκωση της έντασης ενόψει και της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα στις 4 - 5 Μαρτίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας;

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι το σενάριο των Ιμίων έχουν ανασύρουν από το συρτάρι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία, με το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι να είναι στους σχεδιασμούς.

Η απάντηση των εθνικιστικών κύκλων στην Ελλάδα είναι εισηγήσεις που φτάνουν στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας που θα συγκληθεί στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου με την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού.

Μια σύνοδος που είχε αποφασιστεί να συνέρχεται μια φορά το χρόνο, αλλά περάσανε τρία χρόνια χωρίς να συγκληθεί.
Με φόντο την οικονομική κρίση, την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας κάποιοι «κύκλοι» σχεδιάζουν επικίνδυνες κινήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εθνικιστικοί θύλακες θεωρούν ότι έχουν βρει χώρο και εκμεταλλευόμενοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιθυμούν να επιβάλουν «εθνική» ατζέντα στα εδώ και δεκαετίες ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Τα οποία τα χρησιμοποιούν μεταπράτες και στις δύο χώρες που βρίσκονται συνδεδεμένοι με εμπόρους όπλων και προμηθευτές αμυντικών εξοπλισμών και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, όπως αυτή που ενδεχομένως διαμορφώνεται σήμερα ως συνέπεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά, ωστόσο το κλίμα επιβαρύνθηκε από την Τουρκική πλευρά με τις παρεμβάσεις για τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης και με αιχμή το θέμα των ιεροδιδασκάλων.

Όλα αυτά ξεκίνησαν όταν έγιναν γνωστές οι διαθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε κινήσεις που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Είχαμε τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ και τον πόλεμο ανακοινώσεων για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της χώρας είναι πολλά και τα συμφέροντα περισσότερα ας μην επιστρέψουμε, λοιπόν, τακτικές του παρελθόντος που είχαν ως στόχο την ενεργοποίηση εθνικιστικών αντανακλαστικών και άντληση ψήφων από την ακροδεξιά.

Η υπόθεση των Ιμίων μας στοίχισαν τις γκρίζες ζώνες και δις ευρω σε αμυντικούς εξοπλισμούς και μίζες.
Η νηφαλιότητα αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στις επιθέσεις των απανταχού πατριδοκάπηλων και πολεμοκάπηλων.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάρει μία παράξενη τροπή. Από τη μία πλευρά τα χαμόγελα στις επίσημες συναντήσεις και από την άλλη δηλώσεις έντασης.

Η σημερινή συγκυρία στα ελληνοτουρκικά είναι εξαιρετικά περίπλοκη από κάθε άλλη φορά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και η Τουρκία σε μια οικονομική άνθηση. Βεβαία υπάρχει το Ιράν με το οποίο η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι στα καλύτερά τους και στις τουρκοϊσραηλινές επικρατεί ένταση που φτάνει στα όρια της εχθρότητας. Από την άλλη πλευρά, είναι ορατή η προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Υπάρχει το Κουρδικό μέτωπο που «αιμορραγεί» την Τουρκία χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να επιδιώκει τις πολιτισμένες σχέσεις με την Ελλάδα.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που δεν θέλουν οι δυο χώρες να αναπτύσσουν τις διμερής τους σχέσεις. Κάνουν λάθος. Η Αθήνα μπορεί να έχει καλές διπλωματικές σχέσεις και παράλληλα να διατηρεί τις απόψεις και τις θέσεις και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες.

Ας κλείσουμε τα αυτιά στις κραυγές των εθνοσωτήρων, που τυλιγμένοι με τα εκρηκτικά είναι έτοιμοι να κάνουν τη χώρα Κούγκι… 

Νίκος Παναγιωτόπουλος

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου