ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Kολλημένος» στο ΥΠΕΚΑ ο χρυσός της Θράκης



Καθυστερεί η αδειοδότηση της Eldorado για εξορύξεις λόγω των αντιδράσεων

Ο χρυσός στο Πέραμα της Θράκης παραμένει «εγκλωβισμένος». Μπορεί από τον περασμένο Μάρτιο η επένδυση των 189,4 εκατ. δολ. (αρχικά) της Χρυσωρυχεία Θράκης (την ελέγχει η καναδική Eldorado Gold) να έχει ενταχθεί στις διατάξεις του fast track μαζί με άλλα 21 επενδυτικά σχέδια και το υπουργείο Ανάπτυξης να φιλοδοξεί να μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όμως, οι διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούν μάλλον σε… slow motion (αργή κίνηση).



Οι έντονες και αδιάκοπες αντιδράσεις τοπικών φορέων, οικολογικών οργανώσεων και επιστημόνων που εδώ και 14 χρόνια «πολεμούν» ενάντια στα πλάνα της εταιρίας, έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό και επιφυλάξεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος να καθυστερεί την υπογραφή της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει καταθέσει η διοίκηση του ομίλου, σε μια τελευταία προσπάθεια μήπως και τελικά εκτονωθεί το ήδη φορτισμένο κλίμα στην περιοχή.



Άλλωστε, η προηγούμενη έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης από το ΥΠΕΚΑ είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων από μια μεγάλη μερίδα οικολογικών φορέων εναντίον του και τώρα τα στελέχη του αναζητούν πιο «ανώδυνους» τρόπους για να περάσουν την τελική έγκριση της ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου