ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Διατροφή & Υγεία





1. Η έλλειψη ποιου μεταλλικού στοιχείου σχετίζεται με την οστεοπόρωση;

α. Του σιδήρου β. Του ασβεστίου γ. Του φθορίου            1. Του ασβεστίου.


2. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο σώμα μας;

α. Το ασβέστιο β. Ο σίδηρος γ. Ο φώσφορος                  2. Το ασβέστιο.


3. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς;

α. Το κάλιο β. Το ασβέστιο γ. Ο σίδηρος                       3. Ο σίδηρος.


4. H έλλειψη του σιδήρου ή του ασβεστίου οδηγεί σε αναιμία,
κόπωση και τριχόπτωση;                                           
1. Η έλλειψη ποιου μεταλλικού στοιχείου σχετίζεται με την οστεοπόρωση;
α. Του σιδήρου     β. Του ασβεστίου    γ. Του φθορίου
1. Του ασβεστίου.
2. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο σώμα μας;
α. Το ασβέστιο    β. Ο σίδηρος     γ. Ο φώσφορος
2. Το ασβέστιο.
3. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς;
α. Το κάλιο     β. Το ασβέστιο   γ. Ο σίδηρος
3. Ο σίδηρος.
4. H έλλειψη του σιδήρου ή του ασβεστίου οδηγεί σε αναιμία, κόπωση και τριχόπτωση;4. Του σιδήρου.
5. Η B, η C ή η D είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη;
5. Η βιταμίνη C.
6. Ποιες βλαβερές ουσίες, που ευθύνονται για τον καρκίνο  και τις καρδιοπάθειες, καταπολεμούν τα αντιοξειδωτικά;6. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
7.  Η βιταμίνη Α ή η D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών;7. Η βιταμίνη D.
8. Ποια βιταμίνη συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός κυρίως με τη βοήθεια του ήλιου;8. Τη βιταμίνη D.
9. Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές της βιταμίνης D, εκτός από τον ήλιο;9. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός), το αυγό, τα γαλακτοκομικά.
10. Ποια βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου;10. Η βιταμίνη C.
11. Ποια βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την επούλωση πληγών;11. Η βιταμίνη C.
12. Η φράουλα ή το πορτοκάλι έχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C  ανά 100g;12. Η φράουλα.
13. Με πόσα πορτοκάλια καλύπτουμε τη συνιστώμενη  ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C;13. Με ένα πορτοκάλι.
14. Ποιο φρούτο έχει περισσότερη βιταμίνη C απ’ όλα τα φρούτα και επιπλέον συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου;14. Το ακτινίδιο.
15. Πώς ονομάζονται τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια που προστίθενται στα τρόφιμα και ενισχύουν την υγεία του εντέρου;
α. Αντιβιοτικά    β. Προβιοτικά    γ. Αντιοξειδωτικά
15. Προβιοτικά.
16. Ποια είναι η επίσημη χημική ονομασία της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης;
α. Σουρκόζη  β. Θειαμίνη
16. Σουκρόζη.
17. Πόσο αυξάνουν οι θερμιδικές ανάγκες μίας εγκύου μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης;                                                                                       α. 100-300 θερμίδες     β. 300-500 θερμίδες     γ. 500-700 θερμίδες17. Κατά 300-500 θερμίδες.
18. Ποιος είναι ο καταλληλότερος ρυθμός απώλειας βάρους;               α. 0,5 κιλό/εβδομάδα     β. 1,5 κιλό/εβδομάδα    γ. 2,5 κιλά/εβδομάδα18. 0,5 κιλό/εβδομάδα.
19. Τα «trans λιπαρά» που περιέχονται σε  ορισμένα τρόφιμα ανήκουν στα «καλά» ή στα «κακά» λιπαρά;19. Στα «κακά» λιπαρά.
20. Οι ξηροί καρποί είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών;20. Ακόρεστων (δηλαδή καλών λιπαρών)
21. Τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα κρουασάν είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών;21. Trans  λιπαρών.
22. Τα ζωικά λίπη είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών;22. Κορεσμένων  (κακών)  λιπαρών.
23. Ποιο λάδι είναι πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα;23. Το ελαιόλαδο.
24. Οι πρωτεΐνες ή οι βιταμίνες έχουν περισσότερες θερμίδες;
24. Οι πρωτεΐνες(οι βιταμίνες δεν έχουν θερμίδες).
25. Η γραβιέρα, η φέτα ή το κασέρι έχει τα λιγότερα λιπαρά ανά 100g;25. Η φέτα (21-25%).
26. Οι ζωικές ή οι φυτικές πρωτεΐνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας;26. Οι ζωικές.
27. Ποια είναι η χημική ονομασία του αλατιού;
α. Χλωριούχο νάτριο  β. Χλωριούχο ασβέστιο
27. Χλωριούχο νάτριο
28. Ποια συστατικά της τροφής βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου;28. Οι φυτικές ίνες.
29. Ποια είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο;
α. Η γλυκόζη   β. Η ινσουλίνη   γ. Η γλουτένη
29. Η γλυκόζη.
30.  Ποια ορμόνη βοηθά στη μείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα;  α. Η προλακτίνη     β. Η ινσουλίνη30. Η ινσουλίνη.
31.  Ποιο χημικό στοιχείο βοηθά στην καλή λειτουργία του θυροειδή;       α. Το φθόριο     β.  Το ιώδιο     γ. Ο φώσφορος31. Το ιώδιο.
32. Ποια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία;32. Η γλουτένη.
33. Τι αλεύρι καταναλώνει κάποιος με αλλεργία στη γλουτένη;33. Καλαμποκάλευρο ή ρυζάλευρο.
34. Ποιο συστατικό θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος που έχει υπέρταση;34. Το χλωριούχο νάτριο (αλάτι).
35. Ποια προϊόντα είναι πιο ασφαλή: τα βιολογικά ή τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα);35. Τα βιολογικά.
36. Τα «παραδοσιακά» προϊόντα είναι και «βιολογικά»;36. Όχι απαραίτητα.
37. Στις βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Σωστό ή λάθος;37. Σωστό.
38. Ποιο είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας: το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό;38. Το πρωινό.
39. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Σωστό ή λάθος;39. Λάθος.
40. Ποιες είναι οι  6 βασικές τροφές της γνωστής μεσογειακής διατροφής.
40. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, δημητριακά, ελαιόλαδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου