1. Η έλλειψη ποιου μεταλλικού στοιχείου σχετίζεται με την οστεοπόρωση;
α. Του σιδήρου β. Του ασβεστίου γ. Του φθορίου 1. Του ασβεστίου.
2. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο σώμα μας;
α. Το ασβέστιο β. Ο σίδηρος γ. Ο φώσφορος 2. Το ασβέστιο.
3. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς;
α. Το κάλιο β. Το ασβέστιο γ. Ο σίδηρος 3. Ο σίδηρος.
4. H έλλειψη του σιδήρου ή του ασβεστίου οδηγεί σε αναιμία,
| 1. Η έλλειψη ποιου μεταλλικού στοιχείου σχετίζεται με την οστεοπόρωση;
α. Του σιδήρου β. Του ασβεστίου γ. Του φθορίου
| 1. Του ασβεστίου. |
| 2. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο σώμα μας;
α. Το ασβέστιο β. Ο σίδηρος γ. Ο φώσφορος
| 2. Το ασβέστιο. |
| 3. Ποιο μεταλλικό στοιχείο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς;
α. Το κάλιο β. Το ασβέστιο γ. Ο σίδηρος
| 3. Ο σίδηρος. |
| 4. H έλλειψη του σιδήρου ή του ασβεστίου οδηγεί σε αναιμία, κόπωση και τριχόπτωση; | 4. Του σιδήρου. |
| 5. Η B, η C ή η D είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη; | 5. Η βιταμίνη C. |
| 6. Ποιες βλαβερές ουσίες, που ευθύνονται για τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, καταπολεμούν τα αντιοξειδωτικά; | 6. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. |
| 7. Η βιταμίνη Α ή η D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών; | 7. Η βιταμίνη D. |
| 8. Ποια βιταμίνη συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός κυρίως με τη βοήθεια του ήλιου; | 8. Τη βιταμίνη D. |
| 9. Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές της βιταμίνης D, εκτός από τον ήλιο; | 9. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός), το αυγό, τα γαλακτοκομικά. |
| 10. Ποια βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου; | 10. Η βιταμίνη C. |
| 11. Ποια βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την επούλωση πληγών; | 11. Η βιταμίνη C. |
| 12. Η φράουλα ή το πορτοκάλι έχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C ανά 100g; | 12. Η φράουλα. |
| 13. Με πόσα πορτοκάλια καλύπτουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C; | 13. Με ένα πορτοκάλι. |
| 14. Ποιο φρούτο έχει περισσότερη βιταμίνη C απ’ όλα τα φρούτα και επιπλέον συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου; | 14. Το ακτινίδιο. |
| 15. Πώς ονομάζονται τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια που προστίθενται στα τρόφιμα και ενισχύουν την υγεία του εντέρου;
α. Αντιβιοτικά β. Προβιοτικά γ. Αντιοξειδωτικά
| 15. Προβιοτικά. |
| 16. Ποια είναι η επίσημη χημική ονομασία της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης;
α. Σουρκόζη β. Θειαμίνη
| 16. Σουκρόζη. |
| 17. Πόσο αυξάνουν οι θερμιδικές ανάγκες μίας εγκύου μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης; α. 100-300 θερμίδες β. 300-500 θερμίδες γ. 500-700 θερμίδες | 17. Κατά 300-500 θερμίδες. |
| 18. Ποιος είναι ο καταλληλότερος ρυθμός απώλειας βάρους; α. 0,5 κιλό/εβδομάδα β. 1,5 κιλό/εβδομάδα γ. 2,5 κιλά/εβδομάδα | 18. 0,5 κιλό/εβδομάδα. |
| 19. Τα «trans λιπαρά» που περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα ανήκουν στα «καλά» ή στα «κακά» λιπαρά; | 19. Στα «κακά» λιπαρά. |
| 20. Οι ξηροί καρποί είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών; | 20. Ακόρεστων (δηλαδή καλών λιπαρών) |
| 21. Τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα κρουασάν είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών; | 21. Trans λιπαρών. |
| 22. Τα ζωικά λίπη είναι πηγή κορεσμένων, ακόρεστων ή trans λιπαρών; | 22. Κορεσμένων (κακών) λιπαρών. |
| 23. Ποιο λάδι είναι πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα; | 23. Το ελαιόλαδο. |
| 24. Οι πρωτεΐνες ή οι βιταμίνες έχουν περισσότερες θερμίδες; | 24. Οι πρωτεΐνες(οι βιταμίνες δεν έχουν θερμίδες). |
| 25. Η γραβιέρα, η φέτα ή το κασέρι έχει τα λιγότερα λιπαρά ανά 100g; | 25. Η φέτα (21-25%). |
| 26. Οι ζωικές ή οι φυτικές πρωτεΐνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας; | 26. Οι ζωικές. |
| 27. Ποια είναι η χημική ονομασία του αλατιού;
α. Χλωριούχο νάτριο β. Χλωριούχο ασβέστιο
| 27. Χλωριούχο νάτριο |
| 28. Ποια συστατικά της τροφής βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου; | 28. Οι φυτικές ίνες. |
| 29. Ποια είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο;
α. Η γλυκόζη β. Η ινσουλίνη γ. Η γλουτένη
| 29. Η γλυκόζη. |
| 30. Ποια ορμόνη βοηθά στη μείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα; α. Η προλακτίνη β. Η ινσουλίνη | 30. Η ινσουλίνη. |
| 31. Ποιο χημικό στοιχείο βοηθά στην καλή λειτουργία του θυροειδή; α. Το φθόριο β. Το ιώδιο γ. Ο φώσφορος | 31. Το ιώδιο. |
| 32. Ποια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία; | 32. Η γλουτένη. |
| 33. Τι αλεύρι καταναλώνει κάποιος με αλλεργία στη γλουτένη; | 33. Καλαμποκάλευρο ή ρυζάλευρο. |
| 34. Ποιο συστατικό θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος που έχει υπέρταση; | 34. Το χλωριούχο νάτριο (αλάτι). |
| 35. Ποια προϊόντα είναι πιο ασφαλή: τα βιολογικά ή τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα); | 35. Τα βιολογικά. |
| 36. Τα «παραδοσιακά» προϊόντα είναι και «βιολογικά»; | 36. Όχι απαραίτητα. |
| 37. Στις βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Σωστό ή λάθος; | 37. Σωστό. |
| 38. Ποιο είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας: το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό; | 38. Το πρωινό. |
| 39. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Σωστό ή λάθος; | 39. Λάθος. |
| 40. Ποιες είναι οι 6 βασικές τροφές της γνωστής μεσογειακής διατροφής. | 40. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, δημητριακά, ελαιόλαδο |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου