Έτσι θα φτάσουμε στο θερμό επεισόδιο που προφήτευσαν οι Γέροντές μας... Oι Τούρκοι κατέλαβαν εν ψυχρώ την ελληνική υφαλοκρηπίδα εδώ και 2 ημέρες και εδώ δεν κουνιέται φύλλο. Όλοι ασχολούνται με το πού πήγε, τι είπε και τι δεν είπε ο Σαμαράς... Ξεπουλάμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας με το πρόσχημα της "διάσωσης" της χώρας;Τους προκαλούμε απλά να μας "αλώσουν", επειδή έτσι συμφέρει το ΝΑΤΟ, για να ξεκινήσει μια προβοκάτσια που θα οργίσει τη Ρωσία;
Έρευνες από προχθές και μέχρι τέλος του μήνα στην περιοχή του Καστελλόριζου θα πραγματοποιήσει τουρκικό ερευνητικό σκάφος
Συνεχίζει να συντηρεί τις διεκδικήσεις τηςστην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας η Τουρκία, που ανήγγειλε τη διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Οι έρευνες, σύμφωνα με το "Έθνος", άρχισαν προχθές και θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου από το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2, το οποίο θα κινηθεί από τη βάση του στη Μερσίνα, στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Σύμφωνα με τη NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει "ωκεανογραφικές έρευνες" και καταγράφονται οι συντεταγμένες επτά περιοχών, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου,ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελλόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Τον Μάρτιο, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο το Πίρι Ρέις, απαντώντας στα ελληνικά διαβήματα, είχε υποστηρίξει με ρηματική διακοίνωση ότι οι "ωκεανογραφικές έρευνες δεν απαιτούν καν τη γνωστοποίηση στο παράκτιο κράτος" και ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας εκδηλώνεται μόλις δυο ημέρες μετά τη δημόσια αναγγελία από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλο, της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα εντός του Οκτωβρίου.
Εκτιμάται πάντως ότι η Αγκυρα, εκτός της επικαιροποίησης των θέσεών της για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρεί να αντιδράσει μετά τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν με την απόσυρση του ενδιαφέροντος ξένων εταιρειών από τον διαγωνισμό για έρευνες στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα αλλά και για την αποτυχία εντοπισμού υδρογονανθράκωναπό τις μέχρι τώρα έρευνες που πραγματοποιεί η ΤΡΑΟ στο έδαφος των Κατεχομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου