ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Στις καλένδες και πάλι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Είχαμε γράψει παλιότερα ότι η επιβολή αξιοκρατίας στις ΕΔ και η επάνοδος της στρατιωτικής θητείας στην κανονική της διάρκεια θα αρκούσαν για να θεωρηθεί ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας ως άριστος. Όμως όπως στην αξιοκρατία (βλ. παραίτηση Ζιαζιά), έτσι και στο θέμα της στρατιωτικής θητείας, ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος “εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής”, καθώς “πάγωσε” το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, παρά τις ομόφωνες εισηγήσεις των Επιτελείων και τις σχετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο κ. Παναγιωτόπουλος προστίθεται έτσι στη μακρά σειρά υπουργών, με προεξάρχοντες τους Γιάννο Παπαντωνίου και Β. Μεϊμαράκη, που ψηφοθήρησαν και συνεχίζουν ψηφοθηρούν αναίσχυντα σε βάρος της Εθνικής Άμυνας.
Δεδομένου ότι η λειψανδρία των ΕΔ δημιουργεί τεράστια κενά επάνδρωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων, και δεδομένου ότι τα Επιτελεία έχουν επανειλημμένα τονίσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας τουλάχιστον σε 12 μήνες, ο υπουργός που (όπως και οι προκάτοχοί του) πήρε την απόφαση να αγνοήσει τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη σε περίπτωση που ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός βρεθεί σε κατάσταση στρατηγικού αιφνιδιασμού. Γιατί όποιος νομίζει ότι μπορούν κάποια κρίσιμα εδάφη και ακτές αποβάσεως να καλύπτονται αξιόπιστα από ΤΕ ή από μονάδες που θα αναμένουν εφέδρους για να μπορέσουν να βγουν από το στρατόπεδο, ας αλλάξει πλευρό και προσοχή στο κομοδίνο…
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να ντύσει την απόφασή του με την αναγκαία δόση λαϊκισμού: »Οι νέοι μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα, δεν θα τους φορτώσουμε τώρα και τρεις μήνες επιπλέον θητεία», δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα». Δε ρώτησε όμως αυτούς τους νέους αν τους αρέσει να βλέπουν έξοδο μια φορά το μήνα, δεδομένου ότι αλλιώς δε βγαίνουν οι υπηρεσίες… Ούτε τους ρώτησε αν θα προτιμούσαν μια θητεία με πραγματική και ρεαλιστική εκπαίδευση σε μια πλήρως επανδρωμένη μονάδα, αντί να “μαυρίζουν” ως “σκοπάνθρωποι” σε μια μονάδα – σκελετό.
Σε ό,τι μας αφορά, δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι είναι αναγκαία η επαναφορά της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 και κατά προτίμηση στους 18 μήνες (βλ. και το Σχέδιο 18+18” που συνέταξαν ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Δήμου, ο έφ. ταγματάρχης και πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ Αλ. Κόντος και ο έφ. ανθυπολοχαγός Εμ. Μαστοράκος).
Εν Κρυπτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου