Mια μεγάλη γεωπολιτική μάχη γίνεται αυτή την στιγμή στο παρασκήνιο αναφορικά με την δανειοδότηση της Κύπρου και την στήριξη του τραπεζικού της τομέα που έχει πληγεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και παό την υπόθεση της Marfin Popular Bank, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μάχη έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο ... δανειστής της Κύπρου!
Η προηγούμενη "τρίπλα" με την οποία η Ρωσία δάνεισε τα 3 δισ. ευρώ στην Λευκωσία και απέτρεψε την προσφυγή για δημοσιονομικούς λόγους στον Μηχανισμό Στήριξης, κατέδειξε την μεγάλη επιρροή της Μόσχας στην Κύπρο και αυτό δεν άρεσε στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ, το οποίο όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας......... αποδεικνύεται ότι δεν τους ενδιαφέρουν τόσο τα δανεικά και τα λεφτά, αλλά ο έλεγχος των κρατών.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκεκριμενοποίησε το ποσό που ενδεχομένως να ζητήσει η χώρα από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως η χρηματική βοήθεια μπορεί να φθάσει τα 3 ή 4 δισ. ευρώ το πολύ, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς θα στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ευρώπη θα συμμετάσχει στο όποιο δάνειο ζητήσει η χώρα.
Επιπρόσθετα σημείωσε πως η Κύπρος ενδέχεται ακόμη να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία ή ακόμα και από την Κίνα, σε συνδυασμό με δάνεια από την ΕΕ.
«Όλα είναι στο τραπέζι. Μπορεί να είναι συνδυασμός διμερών και ευρωπαϊκών δανείων. Ό,τι και αν είναι, θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά χρήματα ή όρους. Δεν ξέρω αν θα είναι από τη Ρωσία ή την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση για να μην "καρφωθεί" με την Ρωσία (παρά το γεγονός ότι συζητά και παλι με την Μόσχα δανειοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την ... Κίνα!
Άριστα ενημερωμένες πηγές του defencenet.gr από την Κύπρο αναφέρουν ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μεγάλη κινεζική επένδυση στο αεροδρόμιο της Λεμεσού και ετοιμάζεται και δεύτερη,με τους Κινέζους να παίρνουν στην Κύπρο αυτό που η Ελλάδα αρνήθηκε να τους δώσει: Εμπορικούς σταθμούς και λογιστικά κέντρα, πύλες εισόδου δηλαδή στην ΕΕ. Και τώρα έχουν δώσει "λευκή επιταγή" στην Κύπρο: "Συμπληρώστε την και την υπογράφουμε", λένε.
Σε ερώτηση ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο μεταξύ του Μηχανισμού Στήριξης και ενός διακρατικού δανείου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι αποφάσεις θα καθοριστούν ανάλογα με τους όρους της καθεμίας από τις επιλογές.
defencenet.gr
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου