ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αμφισβητούν τώρα την υπογραφή Ατατούρκ για μετατροπή της Αγίας Σοφίαςσε Μουσείο


Στήνεται για τα καλά απ ότι φαίνεται ο σχεδίασμός κύκλων στην Τουρκία να μετατραπεί ξανά η Αγία Σοφία από Μουσείο σε  τέμενος , όπως ήταν πριν 78 χρόνια!
Τις προάλλες,-  όπως έγραψε η prionokordela.gr - έγινε προσευχή από 3.000 ισλαμιστές στο προαύλιο του Χριστιανικού Μνημείου με σκοπό να ξαναγίνει τέμενος .
Και τώρα έχουμε την συνέχεια:

Η  εφημερίδα Y. Safak αφιερώνει σχεδόν όλη την πρώτη της σελίδα  στο θέμα που αναδεικνύει το περιοδικό «Derin Tarih» ( Βαθιά ιστορία) στο οποίο αναφέρεται ότι με πλαστή υπογραφή μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε μουσείο.
Αναφέρεται ότι το περιοδικό ανοίγει το φάκελο Αγίας Σοφίας που μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο πριν 78 χρόνια.   Τονίζεται ότι το σχετικό διάταγμα φέρει την υπογραφή του Ατατούρκ, αλλά  αυτή η υπογραφή του διατάγματος, που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όπως και το πρωτότυπο του διατάγματος είναι εμφανές ότι δεν μοιάζει με την αυθεντική υπογραφή του Ατατούρκ.
Ο γενικός διευθυντής έκδοσης του περιοδικού, Κ. Μουσταφά Αρμαγάν, αναφέρθηκε στις αντιφάσεις αυτού του διατάγματος μετά από 78 χρόνια. Εξάλλου , ο καθηγητής Οτζάν τόνισε ότι υπάρχουν ύποπτα σημεία στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί η σχετική πρωτότυπη απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο γενικός διευθυντής βακουφιών,  Κ. Αγνάν Εντέμ,  είπε ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος και ότι στο αφιερωτικό έγγραφο  θα παραμείνει ως τέμενος.   Ο ίδιος τόνισε ότι για να μπορέσει το τέμενος της Αγίας Σοφίας να μετατραπεί στην αρχική του μορφή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.  Ο Έρντέμ είπε ακόμα ότι η Αγία Σοφία είναι ακόμα καταγεγραμμένη στην ιδιοκτησία  του ευαγούς ιδρύματος του πορθητή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ.
Δεν σας …μυρίζει μεθόδευση;

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου