ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα Σκόπια θα λογοδοτήσουν για τις μυστικές φυλακές της CIA …

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) εξέτασε σήμερα την προσφυγή που κατέθεσε κατά της ΠΓΔΜ ένας Γερμανός υπήκοος λιβανέζικης καταγωγής, ο Χάλεντ ελ Μάσρι, ο οποίος κατηγορεί την χώρα ότι επέτρεψε στη CIA να τον βασανίσει και να τον φυλακίσει στο Αφγανιστάν στο διάστημα 2003-04.


Ο 48 ετών Μάσρι, ένα από τα πλέον διάσημα θύματα των μυστικών φυλακών της CIA, υποστηρίζει πως απήχθη...
...στα σύνορα της ΠΓΔΜ και επί 23 ημέρες ανακρινόταν στα Σκόπια, προτού οι αρχές τον παραδώσουν στους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας, οι οποίοι τον βασάνισαν και τον μετέφεραν στην Καμπούλ.


Με τις υποψίες της εμπλοκής του στην Αλ Κάιντα να τον βαραίνουν, ο ελ Μάσρι εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος και εν συνεχεία στάλθηκε στη Γερμανία, μέσω Αλβανίας, χωρίς να του δοθεί η παραμικρή εξήγηση.



Μετά την αποκάλυψή της το 2005, η απαγωγή του ελ Μάσρι αποδείχθηκε χάρις σε λεπτομερή έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως η αγωγή του κατά των ΗΠΑ απορρίφθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη, στο όνομα της κρατικής μυστικότητας που καλύπτει τις δραστηριότητες της CIA.


Ενώπιον του CEDH οι συνήγοροι του ελ Μάσρι υποστήριξαν πως οι αρχές της ΠΓΔΜ ήσαν υπεύθυνες για την ταλαιπωρία που υπέστη ο πελάτης τους και πως παραβίασαν την ελευθερία του και τον υπέβαλαν σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ενώ επιπλέον δεν διεξήγαγαν έρευνα για τα γεγονότα αυτά.
Η απαγωγή του ελ Μάσρι ήταν «μία κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της ΠΓΔΜ, η οποία ενέπλεξαν έναν άνδρα εμφανώς αθώο», τόνισε ο συνήγορός του, δικηγόρος της ΜΚΟ «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης Ανοικτής Κοινωνίας» (Open Society Justice Initiative).


Η ταλαιπωρία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί «εάν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αρνηθεί» να τον παραδώσει στη CIA, τόνισε ο έτερος συνήγορός του Ντάριαν Πάβλι, καταγγέλλοντας την «εξωτερίκευση των βασανισμών»: «η κυβέρνηση γνώριζε σε ποιες κακομεταχειρίσεις τον εξέθετε, γνώριζε πως το αεροσκάφος θα μετέβαινε στην Καμπούλ».


Από την πλευρά τους, ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ Κονσταντίν Μπογκντάνοφ απέρριψε στο σύνολό του το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του ελ Μάσρι.
Μάλιστα τόνισε πως ο ενάγων ουδέποτε μεταφέρθηκε στην Καμπούλ και πως εγκατέλειψε με τη θέλησή του την ΠΓΔΜ μέσω του Κοσόβου.
Μάλιστα τόνισε πως η αγωγή θα έπρεπε να απορριφθεί διότι έχει κατατεθεί εκτός χρόνου.
Η έδρα θα αποφασίσει για την εγκυρότητα, ή μη, της προσφυγής εντός ευθέτου—πλην όμως μη προσδιοριζόμενου—χρόνου.
express gr

http://www.ethnosnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου