Αυτό που τρελαίνει τους αναλυτές και αναστατώνει τις αγορές, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, μειώνει τις τιμές στις εισαγωγές -κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο- και ενισχύει τις εξαγωγές.
Η σχετική ανάλυση αποτυπώνεται σήμερα στην έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα Rue89, η οποία, μάλιστα, πανηγυρίζει στον τίτλο του σχετικού άρθρου αναφέροντας «Ένα πολύ καλό νέο, το ευρώ πέφτει!»
Ως βασικό πλεονέκτημα της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος ο αρθρογράφος αναφέρει τη μείωση των τιμών των καυσίμων και τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ξένες αγορές. Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2514 δολάρια και έχασε πάνω από 12% της αξίας του σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
Οταν εισήχθη στην Ευρώπη το ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 1999, η αξία του ήταν 1,159 σε σχέση με το δολάριο, δηλαδή πολύ κοντά στη σημερινή του αξία. Εκείνη την εποχή πολλοί έκριναν ότι η αξία των δυο νομισμάτων έπρεπε να είναι εντελώς ίση, 1 ευρώ προς 1 δολάριο αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία του ευρώ θα ενισχυθούν θεαματικά οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τις παγκόσμιες αγορές. «Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου είναι να ξαναβρεί τη χαμένη νομισματική της ανταγωνιστικότητα» καταλήγει ο αρθρογράφος
Η πτώση του ευρώ αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μια πολύ καλή είδηση για τις ελληνικές εξαγωγές.
Ωστόσο, ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διατυπώνει άλλη άποψη, μιλώντας στα Νέα : «Η υποτίμηση του ευρώ διευκολύνει την Ελλάδα ως ένα βαθμό, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τεχνολογική και καινοτομική καθίζηση της ελληνικής οικονομίας», τονίζει.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου