ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

"Πίσω στη Δραχμή η Ελλάδα"!!!



Φουντώνουν οι φωνές περί εξόδου από το ευρώ όσο συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο την Ελλάδα. Στο planet-greece το έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ό,τι όσο οι ηγέτες των κομμάτων δεν προχωρούν σε γόνιμες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία Οικουμενικής Κυβέρνησης ή δεν τολμούν να προχωρήσουν άμεσα στη διάλυση της Βουλής και να πάμε με διαδικασίες - εξπρές σε νέα εκλογική αναμέτρηση, τόσο οι κερδοσκόποι κι οι πολέμιοι της χώρας θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ώστε να πιέζουν - απαιτούν - υποδεικνύουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι δηλώσεις του...



γενικού γραμματέα του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, μιλώντας νωρίτερα στο Ραδιόφωνο της Έσσης.

«Το ορθό θα ήταν να αρχίσουμε συνομιλίες με τους Έλληνες για το αν θα είχε μακροπρόθεσμα περισσότερο νόημα να διαβουλευτούμε για μια πορεία εκτός ευρώ» δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ και πρόσθεσε ότι αν μια νέα ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί πλέον τις υποσχέσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, η έξοδος είναι αναπόφευκτη ούτως ή άλλως.

«Αυτό σημαίνει πίσω στη δραχμή και μετά, με ένα σχέδιο Μάρσαλ, να ξανακάνουμε ανταγωνιστική την Ελλάδα» είπε.

Προειδοποιητικά πυρά από Βεστερβέλε

Σε ομιλία του ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε: «Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει».

«Η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιας της ευρωζώνης, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση», είπε.

«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης» τόνισε.

"Θα αντέξει η Ευρώπη" 

Ουσιαστικά, ο Βεστερβέλε ήρθε να προσυπογράψει τις δηλώσεις Σόιμπλε, που δήλωσε ότι:
«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» σε συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post επισημαίνοντας ότι «η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Εφιαλτικά σενάρια από το Reuters

 Σημερινό δημοσίευμα του Reuters έχει τίτλο "οι τράπεζες ετοιμάζονται για την επιστροφή της δραχμής" 
σημειώνοντας μάλιστα ότι «ορισμένες τράπεζες μάλιστα ποτέ δεν διέγραψαν τη δραχμή από τα συστήματά τους, όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ πριν από παραπάνω από μία δεκαετία, και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός διακόπτη, εάν τα προβλήματα του χρέους της χώρας, την αναγκάσουν να φέρει πίσω τα εθνικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα».

Από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης - η οποία γέννησε νομίσματα, όπως η εσθονική κορώνα και το τέγκε του Καζακστάν - μέχρι και την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες είχαν την αφθονία της πρακτικής για την προετοιμασία των συστημάτων τους για να αντιμετωπίσουν με μία τέτοια αλλαγή.

«Ο σχεδιασμός κάτω από το τραπέζι για ένα τέτοιο σενάριο, είναι εν εξελίξει από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009», όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Hartmut Grossman της ICS Advisors, ο οποίος συνεργάζετια με τράπεζες της Wall Street.

«Πολλές από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και εδώ, έχουν εξετάσει αυτό το σενάριο εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε και τόνισε πως πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι μια νέα ιδέα».

Η ΕΕ λέει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στο κοινό νόμισμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Έλληνες θέλουν να το κρατήσουν. Αλλά, επίσης, ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ των κομμάτων που είναι αντίθετα στο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Την ώρα που η συμφωνία απέτρεψε την οικονομική καταστροφή της αγοράς, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή μειωμένων χρεών της, τυχόν μελλοντικά προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και αν η Αθήνα διαχειριστεί την όλη διαδικασία περισσότερο ή λιγότερο ομαλά.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες που θα επισκιάσουν την σχετικά απλή τεχνική εργασία για την αντιμετώπιση ενός νέου νομίσματος.

Η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα επιβάλλει συναλλαγματικούς ελέγχους, αν αποχωρήσει από το ευρώ, όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, αλλά οι συναλλαγές σε ένα νέο νόμισμα θα εξακολουθήσουν να είναι εφικτές.

Όπως σημειώνει ο Lewis O'Donald, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, τα γραφεία του τμήματος του forex μπορεί να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτή η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.

Το πρόβλημα όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερο για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ που χρειάζονται ταμιακά διαθέσιμα για ιδιώτες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τί συναλλαγματική ισοτιμία να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τους νόμους που η Αθήνα θα καταρτίσει για τις συναλλαγές στο νόμισμά της.

Εάν η Ελλάδα αναγκάσει μία ισοτιμία, για παράδειγμα, ενός ευρώ για κάθε νέα δραχμή, αυτό θα μπορούσε να επιβάλει τεράστιες απώλειες για τις ξένες τράπεζες, διότι μία τέτοια ισοτιμία δεν θα μπορεί να «σταθεί» στις αγορές.

Οι έλεγχοι σχετικά με την κυκλοφορία των κεφαλαίων θα μπορούσαν να είναι ένας ακόμη εφιάλτης για τις τράπεζες με δάνεια στην Ελλάδα, καθιστώντας δυνητικά παράνομο για τις εταιρείες να αποπληρώσουν το χρέος σε ευρώ.

Ακόμη και αν δεν ήταν παράνομο, οι εταιρείες ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να εξοφλήσουν τους ξένους πιστωτές, επειδή τα μετρητά τους θα έχουν μετατραπεί εν μία νυκτί σε δραχμές - ένα νόμισμα το οποίο θα έχανε γρήγορα την αξία του λόγω της άθλιας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά δύσκολο για κάθε δανειστή να πάρει πίσω τα χρήματά της, ό, τι σύμβαση και αν έχει.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι τράπεζες πάντως έχουν μελετήσει διάφορες επιλογές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στον αμερικάνικο νόμο για νέες συναλλαγές παραγώγων ή δανείων.

Ωστόσο οι περισσότερες τράπεζες απλά ελέγχουν τη νομοθεσία που διέπει τις συμβάσεις τους, «χετζάροντας» έναντι της περίπτωσης προβλημάτων αποπληρωμής και ξεσκονίζοντας κάθε πιθανό νομικό επιχείρημα που μπορεί η ελληνική έξοδος από το ευρώ να καταλήξει να έχει. Όπως σημειώνει η Nomura, υπάρχουν ωστόσο ακόμη, πολλοί γκρίζοι τομείς και που οποία θα οδηγήσει σε νομικές συγκρούσεις οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν στο δικαστήριο.

Όπως τονίζει και ο Miles Kennedy PricewaterhouseCoopers, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από το πώς θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το σενάριο επιστροφής στη δραχμή για την Ελλάδα.

Εάν, για παράδειγμα, οι συναλλαγές εκφράζονται σε ευρώ, ποιό θα είναι το status αυτών των συναλλαγών σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή της σύνθεσης του νομίσματος αυτού;

planet-Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου