Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εκσυγχρονίσει τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις και να εφαρμόσει πρόγραμμα απόκτησης ζωής και αντικατάστασης πυραύλων, μέχρι το 2026.
Σύμφωνα με τον Διοικητή των Ρωσικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στρατηγό Σεργκέι Καρακάγιεφ, θα τεθούν σε υπηρεσία το 2017 οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι RS-18 (SS-19 Stiletto), οι RS-24M Topol (SS-25 Sickie) θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2019 και οι βαρύτεροι RS-20 Voyevoda (SS-18 Satan) θα τεθούν εκτός υπηρεσίας το 2026 περίπου.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκίνησε πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, υγρών καυσίμων, βάρους 100 τόνων, ο οποίος θα εκτοξεύεται από σιλό. Το μήκος του θα είναι 35 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο 5 με 9 τόνους.
Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του στρατηγού ότι οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στερεών καυσίμων, μπορεί να μην είναι ικανοί να διατρήσουν τις αντιπυραυλικές άμυνες άλλων, αλλά ο νέος διηπειρωτικός θα έχει ενισχυμένη ικανότητα για να καταφέρει να διατρήσει μια αμερικανική υποθετική παγκόσμια αντιπυραυλική ομπρέλα. Αυτοί οι νέοι πύραυλοι, θα αντικαταστήσουν τους SS-18 Satan.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθούν 11 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Τέλος, αποκάλυψε ότι οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με σύγχρονο, τέταρτης γενιάς, αυτόματο σύστημα διοίκησης κι ελέγχου μέσα στο 2012.
Η μεγάλη επένδυση στους βαλλιστικούς πυραύλους, αν τελικά δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια, δείχνει ότι η Ρωσία ακόμα δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει ισχυρές τεχνολογικά συμβατικές δυνάμεις. Οπότε εξισορροπεί τις ελλείψεις της με βαλλιστικά όπλα. Το ερώτημα είναι αν κάθε φορά που θεωρείται ότι απειλείται, θα παρουσιάζει πυραυλικού τύπου αντίδραση – αντίποινα; Άρα πόσο αξιόπιστη θα είναι η αποτροπή της.
Πηγή defencepoint
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου